Book review, movie criticism

Wednesday, February 7, 2018

Alison Klayman, Ai Weiwei:Never sorry (2012)

Alison Klayman, Ai Weiwei:Never sorry (2012)


  Εν όψει της αυριανής προβολής του ντοκιμαντέρ «The human flow» του κινέζου καλλιτέχνη και ακτιβιστή Ai Weiwei είπαμε να δούμε το ντοκιμαντέρ της Alison Klayman «Ai Weiwei: Never sorry» που αναφέρεται στη ζωή, την προσωπικότητά και προπαντός στους αγώνες του.
  Σπούδασε στην Αμερική, αλλά όταν αρρώστησε ο πατέρας του επέστρεψε στην Κίνα. Η μεγάλη του κόντρα με το καθεστώς ήταν με αφορμή το σεισμό του Σιτσουάν το 2008, κατά τον οποίο έχασαν τη ζωή τους 69.000 άτομα, από τα οποία 5000 μαθητές από την κατάρρευση κακοκατασκευασμένων σχολικών κτηρίων. Συνελήφθη και κτυπήθηκε από αστυνομικό, μήνυσε τον αστυνομικό αυτό, μάταια βέβαια, κατεδάφισαν το στούντιό του στη Σαγκάη, και στο τέλος κρατήθηκε στη φυλακή για 89 μέρες, με αιτιολογικό τη διεξαγωγή έρευνας για φοροδιαφυγή.

  Η ευαισθησία του για τα ανθρώπινα δράματα φαίνεται όχι μόνο από την περίπτωση του σεισμού του Σιτσουάν (50 άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του και μάζεψαν τα ονόματα όλων των μαθητών-θυμάτων του σεισμού), αλλά και από την ταινία του «The human flow» που αναφέρεται στο μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα που έχει ογκωθεί τα τελευταία χρόνια. Αλλά γι’ αυτήν θα αναρτήσουμε αύριο Πέμπτη. 

No comments: