Book review, movie criticism

Thursday, February 8, 2018

Ai Weiwei, The human flow (Ανθρώπινη ροή 2017)

Ai Weiwei, The human flow (Ανθρώπινη ροή 2017)


  Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Βλέποντας το έργο μου ήλθε στο μυαλό να παραφράσω μια ατάκα από την «Ιστορία του κόσμου, μέρος δεύτερο» του Mel Brooks: Its good to be a king.
  Και η παράφραση: It’s good not to be an immigrant. Είναι καλό να μην είσαι μετανάστης.
  Ο Ai Weiwei ταξίδεψε σε όλες τις χώρες όπου υπάρχει μεταναστευτικό πρόβλημα. Ξεκίνησε από την Ελλάδα, ταξίδεψε στην Myanmar, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική. Οι εικόνες που έδειξε των ταλαίπωρων μεταναστών συχνά είναι συγκλονιστικές. Τα ξέρουμε, τα ακούμε, τα βλέπουμε καμιά φορά στην τηλεόραση, αλλά τόσο ζωντανές εικόνες δεν έχουμε ξαναδεί.
  Να αναφέρουμε τέλος ότι ένα ντοκιμαντέρ με ίδιο θέμα γύρισε και ο Gianfranco Rosi με τίτλο «Fuoco a mare», για το μεταναστευτικό ρεύμα από την Αφρική στην Ιταλία. Το είδαμε πριν ενάμισι χρόνο περίπου.
  Μεγάλο το πρόβλημα των μεταναστών, δεν έχει να κάνει μόνο με οικονομικά και πολιτικά ζητήματα αλλά και φιλοσοφικά-υπαρξιακά.
    Δεν θα έχανα με τίποτα αυτό το ντοκιμαντέρ στη δημοσιογραφική του προβολή. Σας συνιστώ να μην το χάσετε κι εσείς.
  Εν όψει της σημερινής προβολής της ταινίας είδα και την ταινία-πορτραίτο της Alison Klayman για τον σκηνοθέτη που έχει τίτλο «Ai Weiwei: Never sorry».
  Και ένα τελευταίο: στις αγγλικές λεζάντες για τους μετανάστες στην Ιδωμένη, το Macedonia το μεταφράζανε στα ελληνικά Σκόπια.
  Από μια σύνθετη ονομασία θα προτιμούσα το «Σλαβομακεδονία».
 


No comments: