Book review, movie criticism

Thursday, November 9, 2017

Raoul Peck, Le jeune Karl Marx (Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς, 2017)



Raoul Peck, Le jeune Karl Marx (Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς, 2017)

Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Έχουμε γράψει για μια ακόμη ταινία του αϊτινού Ραούλ Πεκ, το «Sometimes in April», που αναφέρεται στη γενοκτονία των Τούτσι στη Ρουάντα.
  Μια βιογραφική ταινία για τους δυο κορυφαίους θεωρητικούς του σοσιαλιστικού κινήματος είναι από μόνη της ενδιαφέρουσα. Μήπως όμως είναι κουραστική για ένα κοινό που έχει στρέψει την πλάτη του την πολιτική, ή που δεν το ενδιαφέρει ούτε η ιστορία του εργατικού κινήματος ούτε η βιογραφία του Μαρξ και του Έγκελς;
  Ήταν αρκετά προσεκτικός σ’ αυτό ο Ραούλ Πεκ, και έκανε μια ταινία που να αρέσει και σε ένα ευρύτερο κοινό. Έχω αναφερθεί συχνά στο μοτίβο του σταχτοπούτου και της σταχτοπούτας. Ποιος είναι ο σταχτοπούτος εδώ; Μα ο Καρλ Μαρξ, ένας απλός αστός διανοούμενος, εβραίος μάλιστα (για πρώτη φορά μαθαίνω ότι ο πατέρας του ήταν προσήλυτος στο εβραϊκό δόγμα) που παντρεύτηκε την αριστοκράτισσα Τζένη φον Βεστφάλεν, η οποία εγκατέλειψε τις ανέσεις της για να συμμεριστεί τη δύσκολη ζωή του μεγαλοφυή Καρλ.
  Και η σταχτοπούτα;
  Αυτή ήταν η Μαίρη Μπερνς, εργάτρια σε ένα από τα κλωστοϋφαντουργικά εργοστάσια του πατέρα Ένγκελς που παντρεύτηκε το γιο του.
  Κάποιες φορές η πραγματικότητα ξεπερνάει το παραμύθι.
  Εσείς οι παλιοί και οι νέοι αριστεροί πρέπει να τη δείτε οπωσδήποτε. Αλλά και όποιος άλλος τη δει θα του αρέσει.

No comments: