Book review, movie criticism

Wednesday, May 23, 2018

Steven Spielberg, Ready player one (2018)


Steven Spielberg, Ready player one (2018)


  Δεν μου αρέσει η επιστημονική φαντασία, και έτσι δεν πήγα να δω την ταινία στη δημοσιογραφική της προβολή. Ευτυχώς, γιατί την είδα τώρα με το γιο μου που μου εξήγησε πολλά πράγματα που δεν καταλάβαινα.
  Η ταινία έχει πολλά κινηματογραφικά «διακείμενα». Αυτό το έμαθα από το γιο μου, που σε πολλές σκηνές μου έλεγε «αυτό είναι απ’ αυτή την ταινία». Τη μόνη που αναγνώρισα είναι μια σκηνή από τη «Λάμψη» του Κιούμπρικ, την οποία είχα δει πριν εννιά μήνες μόνο και μόνο γιατί ήταν σε επανέκδοση.   
  Είχα και μια ευχάριστη έκπληξη, ακούγοντας ένα κομμάτι από την «πορεία προς το μαρτύριο» από την φανταστική συμφωνία του Μπερλιόζ. Ξαναδιαβάζοντας όμως το κείμενο που έγραψα για τη «Λάμψη» είδα ότι ήταν τελικά και αυτό «διακείμενο» από την ταινία.
  Χοντρικά το στόρι.
  Όταν πεθαίνει ο δημιουργός του OASIS, ενός κόσμου εικονικής πραγματικότητας, αφήνει να δοθεί στη δημοσιότητα ένα βίντεο με το οποίο προκαλεί τους χρήστες του ΟASIS να βρουν το πασχαλινό αυγό. Όποιος το βρει θα έχει στην κατοχή του και φυσικά τον έλεγχο του OASIS. Πιο πρώτα όμως πρέπει να βρει τα τρία κλειδιά που θα του ανοίξουν την πόρτα του χώρου όπου φυλάσσεται το αυγό. Για την απόκτησή του θα προσπαθήσουν και οι «κακοί» που δουλεύουν για την ΙΟΙ, για να τον χρησιμοποιήσουν για διαφημιστικούς σκοπούς. Για την απόκτηση του κλειδιού θα αγωνιστούν ο Πάρσιφαλ, άβαταρ του Wade Watts, και η Άρτεμις, άβαταρ της Samantha Cook. Θα παλέψουν με τους κακούς, τόσο τα άβαταρ όσο και τα πραγματικά πρόσωπα. Έχουν και την υποστήριξη φίλων.
  Ευτυχώς είχα το γιο μου δίπλα να μου εξηγεί πράγματα της πλοκής που μου φαινόντουσαν μπερδεμένα. Αυτός απόλαυσε την πλοκή και το θέαμα, δηλαδή τις συμπλοκές, εγώ μόνο το θέαμα.
  Το τέλος όμως μου άρεσε, γιατί σάρκαζε τους θεατές. Μετά τη νίκη του Wade, αποφασίστηκε να κλείνεται το OASIS κάθε Τρίτη και Πέμπτη. Οι άνθρωποι, λέει, πρέπει να μένουν περισσότερο στον πραγματικό κόσμο. Γιατί, όπως έλεγε ο δημιουργός του OASIS, η πραγματικότητα είναι το μόνο πράγμα που είναι πραγματικό. Το δίδαγμα της ταινίας δηλαδή είναι, αντί να πάτε να δείτε μια ταινία, βρεθείτε με φίλους. Αντί να παίξετε ένα game, internet ή video (δεν έχω παίξει ποτέ μου), πηγαίνετε σε μια παιδική χαρά, σε ένα γήπεδο, κάπου τέλος πάντων που θα συναντήσετε άλλους ανθρώπους.
  Τελικά άξιζε που την είδα.

No comments: