Book review, movie criticism

Sunday, May 20, 2018

James Foley, Fifty shades freed (Πενήντα αποχρώσεις του γκρι: η απελευθέρωση, 2017)


James Foley, Fifty shades freed (Πενήντα αποχρώσεις του γκρι: η απελευθέρωση, 2017)


  Δεν μπόρεσα να τη δω στις δημοσιογραφικές προβολές, τη βλέπω με καθυστέρηση, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να μην τη δω, καθώς δεν μου αρέσουν οι μισοτελειωμένες δουλειές: είδα τα δυο πρώτα μέρη της τριλογίας, δεν θα άφηνα το τρίτο.
  Αυτό για τις μισοτελειωμένες δουλειές, μόνο όσον αφορά τον κινηματογράφο. Δεν υπήρχε περίπτωση να διαβάσω και τα τρία μέρη της τριλογίας, αλλά σαν αφηγηματολόγο, αλλά και από περιέργεια, ήθελα να δω τι ήταν αυτό που ξετρέλαινε τις γυναίκες με τις πενήντα αποχρώσεις. Έτσι διάβασα το πρώτο βιβλίο και έγραψα γι’ αυτό. Έτσι κι αλλιώς δεν υπήρχε περίπτωση να διαβάσω τα άλλα δύο.
  Είδα όμως την κινηματογραφική μεταφορά του, όπως και του δεύτερου βιβλίου, για το οποίο έκανα ανάρτηση γράφοντας δυο λόγια και για την πρώτη ταινία. Αν θυμάμαι καλά η δεύτερη ταινία τελειώνει με την πρόταση γάμου.
  Στην «Απελευθέρωση» ξεκινάμε με το γάμο, και παρακολουθούμε τη ζωή του ζευγαριού σαν παντρεμένοι. Τρυφερά ερωτική όπως και οι άλλες δύο, θα παρουσιάσει τις συνηθισμένες εντάσεις που παρουσιάζονται σε ένα ζευγάρι, ακόμη και μη παντρεμένο. Ζηλεύουν ο ένας τον άλλο για ψύλλου πήδημα. Όμως το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι που η Άνα (με ένα ν, Αναστασία είναι το όνομά της), απρόσεκτη, μένει έγκυος. Ο Κρίστιαν δεν είναι έτοιμος να γίνει πατέρας. Μια μεγάλη ένταση προκύπτει ανάμεσά τους, που θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.
  Ο σκηνοθέτης (υποθέτω ότι ακολουθεί το μυθιστόρημα) λύνει το πρόβλημα με το καλύτερο τρόπο.
  Η ταινία προς το τέλος εξελίσσεται σε crime. Ο πρώην προϊστάμενός της τον οποίο ο Κρίστιαν είχε απολύσει τους καταδιώκει. Απαγάγει την αδελφή του και ζητάει λεφτά. Η Άνα θα τα πάρει από την τράπεζα και θα πάει να του τα δώσει. Όμως ο Κρίστιαν και η αστυνομία είναι στο κατόπιν της. Η Άνα τον πυροβολεί με το πιστόλι που είχε πάρει από το συρτάρι του συζύγου της, ο απαγωγέας τραυματίζεται αλλά το ίδιο και η Άνα, και κινδυνεύει να χάσει το μωρό. Ο Κρίστιαν συγκινείται. Ναι, θα το κρατήσουν.
  Αυτή η ταινία μου άρεσε περισσότερο από τις άλλες δυο. Αναρωτιέμαι όμως αν και εδώ το στόρι είναι το πρόσχημα για τη μυθιστοριογράφο για να απλώσει τις περιγραφές της σεξουαλικής συνεύρεσης του ζευγαριού. Στην ταινία, οι ελάχιστες ερωτικές σκηνές που υπάρχουν είναι σεμνότατες.
  Όχι, δεν σκοπεύω να διαβάσω και τα άλλα δυο βιβλία για να μου φύγει η περιέργεια.   
  


No comments: