Book review, movie criticism

Thursday, May 10, 2018

Edouard Deluc, Gaugin-Voyage de Tahiti (2017)


Edouard Deluc, Gaugin-Voyage de Tahiti (2017)


  Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Όταν ήμουν φοιτητής, μέσα στη χούντα, είχα γεμίσει τους τοίχους του φοιτητικού μου δωματίου με φωτογραφίες πινάκων ζωγραφικής που πουλιόντουσαν τότε αθρόα στους δρόμους. Φυσικά όχι κορνιζαρισμένες αλλά κολλημένες στους τοίχους με σελοτέιπ. Ανάμεσα σ’ αυτές ήταν και δυο του Πωλ Γκωγκέν: «Vahine no te tiare» και «Ta matete». Δεν κατάφερα όμως να διαβάσω τη μυθιστορηματική βιογραφία του «The moon and six pence», γραμμένη από τον Σώμερσετ Μωμ, που είχα κουβαλήσει στο χωριό μου από την Αθήνα το 1968, όπου είχα πάει για να δώσω πανελλαδικές. Ήξερα βέβαια κάποια βιογραφικά του στοιχεία, και θυμόμουνα την τεταμένη σχέση του με τον Βαν Γκονγκ. Έτσι με μεγάλη μου χαρά είδα την ταινία του Edouard Deluc «Γκωγκέν - ταξίδι στην Ταϊτή».
  Έχω δει και άλλες βιογραφικές ταινίες, δεν θυμάμαι όμως καμιά τους να καλύπτει το σύνολο της ζωής του βιογραφούμενου. Συνήθως ξεκινάνε από κάποιο σημείο της ζωής του και το τελευταίο τμήμα το καλύπτουν με τα γράμματα τέλους. Η τελευταία βιογραφική ταινία που είδα ήταν η «Επικίνδυνη μέθοδος» (2011) του David Cronenberg που αναφέρεται στη σχέση του Καρλ Γιουνγκ με τη Σαμπίνα Σπιλράιν. Το ίδιο βλέπουμε και σ’ αυτή την ταινία. Ξεκινάει με τον Γκωγκέν να ετοιμάζεται για το ταξίδι στην Ταϊτή, όμως την τελευταία στιγμή η γυναίκα του αρνείται να τον ακολουθήσει. Το επιχείρημα της μόρφωσης των παιδιών είναι αρκετά ισχυρό. Στη συνέχεια τον βλέπουμε στην Ταϊτή, στο εξωτικό περιβάλλον που ονειρευόταν και που θα κέντριζε την καλλιτεχνική του φαντασία. Τον βλέπουμε να ζωγραφίζει, και κυρίως τη νεαρή γυναίκα του, την Ταχουρέ. Σαρανταπεντάρης αυτός, δεκατετράχρονη αυτή, κάποια στιγμή θα αναζητούσε τον εραστή.
  Όμως να μην πούμε περισσότερα, μπορείτε να δείτε την ταινία, που πέρα από βιογραφική είναι και ένα ερωτικό δράμα.   
  Βρήκα ψάχνοντας στη google ότι γυρίστηκαν δυο ακόμη ταινίες με θέμα τη ζωή του Γκωγκέν: Η πρώτη είναι του Henning Carsel με τίτλο «Oviri» (aka The wolf at the door, 1986) και η δεύτερη του Mario Andreacchio και έχει τίτλο «Paradise found» (2003). Υπάρχει ακόμη και η ταινία του Vincente Minnelli «Lust for life» (1956), βιογραφική ταινία για τον Βαν Γκονγκ, με τον Άντονι Κουήν στο ρόλο του Γκωγκέν.

No comments: