Book review, movie criticism

Friday, April 6, 2018

Eunhee Huh, My heart beats (2009)




  Κορεάτικη ταινία, η δεύτερη που βλέπω σε μια βδομάδα, μετά το «Midnight runners».
  Η τριανταεφτάρα καθηγήτρια των αγγλικών (διδάσκει φεμινισμό στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο) είναι απογοητευμένη από τη ζωή της. Δεν έχει δεσμό. Στην πραγματικότητα δεν έχει κάνει ακόμη σχέση, αλλά αυτό θα το διαπιστώσουμε παρακάτω. Ξαφνικά αποφασίζει να κάνει ένα μεγάλο βήμα στη ζωή της για να γνωρίσει το σεξ.
  Με μια συμφοιτήτριά της έχουν να ειδωθούν περίπου δέκα χρόνια. Την έκανε πέρα όταν αυτή άρχισε να ασχολείται με την παραγωγή πορνοταινιών. Πηγαίνει και τη βρίσκει, και της ζητάει να παίξει σε πορνό.
  Θα δυσκολευτεί αλλά θα τα καταφέρει, σε μια κωμικοτραγική ιστορία, με ίχνη ρομάντζου ολότελα συγκινητικά. Ο παρτενέρ της (άντρας της στη ζωή) είναι μουγκός και με ένα σώμα χαρακωμένο. Με έκπληξη διαπιστώνει ότι είναι παρθένα. Ναι, θα την προβάλλουν τη σκηνή και ας δυσπιστήσουν οι θεατές για την αυθεντικότητά της, επιμένει η παραγωγός.
  Οι πορνό σκηνές, που είναι βέβαια soft, δεν λειτουργούν καθόλου σαν τέτοιες. Στην πραγματικότητα είναι πολύ συγκινητικές. Ο άνδρας συγκινείται καθώς βλέπει ένα πραγματικό αίσθημα στην παρτενέρ του. Κοιτάζει να το ξορκίσει: «Στο κάτω κάτω δεν είσαι η γυναίκα μου», μονολογεί. «Στο κάτω κάτω δεν είναι ο άνδρας μου», θα μονολογήσει κατ’ ιδίαν η γυναίκα παραλλάσσοντας τη δική του ατάκα.
  Θα αποκαλυφθεί ότι παίζει σε πορνό και θα την απολύσουν. Όμως αυτή κρατούσε ήδη στο χέρι την παραίτησή της.
  Έχουμε happy end;
  Πολλές φορές αυτό αφήνεται περισσότερο ή λιγότερο ασαφές. Στην προ-προτελευταία σκηνή αυτή αγοράζει τα τρία τελευταία ρόδια από ένα μανάβικο. Στην προτελευταία σκηνή, στο σπίτι της, μονολογεί ότι τον ονειρεύεται,  ονειρεύεται να χαϊδεύει τις ουλές του κ.λπ. Ενώ βλέπουμε τα γράμματα τέλους, αυτός σηκώνει μια παρατημένη στον δρόμο τσάντα. Την ανοίγει και βγάζει από μέσα ένα ρόδι. Αυτή προχωρεί στο βάθος.
  Την ακολούθησε;
  Ο θεατής μπορεί να δώσει το δικό του τέλος.
  Υπάρχει όμως κάτι πραγματικά unhappy. Πριν αρχίσουν να πέφτουν τα γράμματα τέλους στην τελευταία σκηνή διαβάζουμε: Η ταινία είναι αφιερωμένη στην πιο όμορφη ηθοποιό στον κόσμο, την μακαρίτισσα (late) Υοο Dong Sook.
  Ανατριχιαστικό!!!
  Ψάχνοντας στο διαδίκτυο διάβασα ότι η πρωταγωνίστρια του έργου, μετά από ένα ταξίδι στην Ιταλία για την προώθηση της ταινίας αρρώστησε με γρίπη, είχε επιπλοκές και πέθανε.
  Με συγκίνησε βαθιά αυτή η ταινία.

No comments: