Book review, movie criticism

Thursday, April 19, 2018

David Leveau, The exception (Το τελευταίο φιλί του Κάιζερ 2017)


David Leveau, The exception (Το τελευταίο φιλί του Κάιζερ 2017)


  Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Η ταινία είναι ένα ρομάντζο, με το μοτίβο «τα σύνορα της αγάπης». Αυτός γερμανός αξιωματικός, αυτή εβραία. Αυτός με αποστολή να προστατεύει τον Κάιζερ που ζει στην Ολλανδία την οποία μόλις έχουν καταλάβει οι γερμανοί, αυτή υπηρέτρια στην υπηρεσία του. Στην πραγματικότητα όμως έχει μια μυστική αποστολή, να τον σκοτώσει.
  Όταν σε μια μυθοπλασία εμπλέκεται ένα ιστορικό πρόσωπο όπως ο Γουλιέλμος Β΄, στην αρχή αυτό σε ξενίζει κάπως, όμως μετά καθόλου, απεναντίας μάλιστα.
  Παρ’ όλες τις απιθανότητες της πλοκής η ταινία συναρπάζει. Τα σύνορα διαβαίνονται γιατί αυτή τον ερωτεύεται, και αυτός είναι η «Εξαίρεση». Παραλίγο να περάσει στρατοδικείο όταν γρονθοκόπησε, στην Πολωνία όπου υπηρετούσε, έναν αξιωματικό για τη κτηνώδη εκτέλεση πολωνών γυναικόπαιδων. Όχι, δεν έχει καμιά σχέση με τη ναζιστική ιδεολογία, απλά υπηρετεί την πατρίδα του. Και ερωτευμένος καθώς είναι θα «παραβεί» το πατριωτικό του καθήκον και θα την προστατεύσει, όταν θα έχει αποκαλυφθεί ο ρόλος της. Και αυτή στο μεταξύ είχε αποφασίσει να αλλάξει στόχο, όχι τον Κάιζερ αλλά τον Χίμλερ, που επισκέφτηκε για μια μέρα τον εξόριστο αυτοκράτορα.
  Ωραίοι η Lily James και ο Jay Courtnay στο ρόλο των ερωτευμένων, και σαν εμφάνιση και υποκριτικά. Και βέβαια ο Christopher Plummer, που την εξαιρετική του ερμηνεία έχουμε θαυμάσει σε τόσα και τόσα έργα. Πολύ ωραία και η Janet Mc Teer σαν καϊζερίνα.
  Να το γράψω και αυτό, μου αρέσουν τα ρομάντζα, σχεδόν όσο και οι κωμωδίες. Όταν τελειώνει η ταινία νιώθεις ανάλαφρος. Προϋπόθεση βέβαια να είναι καλή.

 

No comments: