Book review, movie criticism

Thursday, March 29, 2018

Philippe Van Leeuw, Εντός ορίων (Insyriated, Innenleben, 2017


Philippe Van Leeuw, Εντός ορίων (Insyriated, Innenleben, 2017)


  Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Εξαιρετικά πρωτότυπος ο αγγλικός νεολογισμός, Insyriated. Σαν παθητική μετοχή, θα μπορούσαμε να τον μεταφράσουμε με μια δική μας παθητική μετοχή, εγκλωβισμένοι: εγκλωβισμένος στη Συρία. Για την ακρίβεια, εγκλωβισμένοι σε ένα διαμέρισμα. Όχι μόνο η οικογένεια που ζει εκεί αλλά και ένα ζευγάρι από τον πάνω όροφο μιας πολυκατοικίας που έχει καταστραφεί από οβίδες, και τους φιλοξενούν. Έχουν και ένα μωρό. Είναι έτοιμοι για την «απόδρασή» τους από τη Συρία, όπως τόσοι και τόσοι άλλοι συμπατριώτες τους που αποβιβάζονται ή ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές. Ο άνδρας είναι διστακτικός, η γυναίκα όμως καθόλου.
  Φεύγοντας από το σπίτι θα τον πυροβολήσει ένας ελεύθερος σκοπευτής, αμέσως στην αρχή της ταινίας. Θα το κρύψουν από τη γυναίκα του. Και μετά;
  Η όλη ιστορία διαδραματίζεται σαν αρχαία τραγωδία με ενότητα χώρου, χρόνου, δράσης, συμβατικά σε μια μέρα. Η μητέρα Ουμ Γιαζάν (δηλαδή η μητέρα του Γιαζάν. Να σας ξενερώσω, η γυναίκα προσδιορίζεται σαν η μητέρα κάποιου. Το έμαθα από τις «Ακυβέρνητες πολιτείες» του Στρατή Τσίρκα, όπου ένα από τα απρόσωπα είναι η Ουμ Μιχάλης, η μητέρα του Μιχάλη) προσπαθεί να προφυλάξει την οικογένεια από τους βομβαρδισμούς. Όταν τα πράγματα σκληραίνουν και οι οβίδες πέφτουν πιο πυκνές και πιο κοντά, τους μαζεύει στην κουζίνα. Ακούραστη τρέχει από εδώ και από εκεί. Άξιζε το βραβείο ερμηνείας η Hiam Abbass. Αλλά και η Diamand Bou Abboud σαν Χαλίμα, η μητέρα του μωρού, όπως και η Julliete Navis σαν υπηρέτρια Delhani, δίνουν εξαιρετικές ερμηνείες.
  Η Χαλίμα δεν θα γλιτώσει τον βιασμό.
  Ποιοι την βιάσανε; Από το στρατόπεδο των κυβερνητικών ή της αντιπολίτευσης; Ή απλώς πλιατσικολόγοι;
  Δεν θα μας ειπωθεί γιατί δεν έχει σημασία.
  Βλέποντας την ταινία μου ξανάλθε στο μυαλό μια παλιά μου διαπίστωση, που μου ήλθε και λίγες μέρες πιο πριν διαβάζοντας το «Γινάτι» του Γιάννη Καλπούζου: Οι θύτες είναι οι ένοπλοι, και από τις δυο μεριές, και τα θύματα οι άμαχοι, και από τις δυο μεριές.
  Εξαιρετική ταινία, δεν θα κάνω το σπόιλερ να σας πω το τέλος, όμως όταν δείτε την ταινία θα αποδεχτείτε αυτό το τέλος.

No comments: