Book review, movie criticism

Thursday, March 8, 2018

Julia Martinez Heimann και Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα, Working dancers (2016)


Julia Martinez Heimann και Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα, Working dancers (2016)


Από σήμερα στην Αλκυονίδα.
  Στο Μπουένος Άιρες, μια ομάδα διακεκριμένων χορευτών δημιουργούν συλλογικά την πρώτη κρατική ομάδα σύγχρονου χορού. Έχουν μόλις απολυθεί από το θέατρο Σαν Μαρτίν. Ο λόγος; Άρχισαν να έχουν συνδικαλιστικά αιτήματα. Όταν ένας συνάδελφος έπαθε ένα ατύχημα και δεν καλυπτόταν ιατροφαρμακευτικά άρχισαν οι διεκδικήσεις. Το συνταξιοδοτικό ήταν ένα από τα αιτήματά τους.
  Αφού δημιουργήσουν την πρώτη κρατική ομάδα χορού, με τους αγώνες τους κατορθώνουν να κατοχυρώσουν νομοθετικά τα αιτήματά τους, με κύρια την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και το συνταξιοδοτικό.
  Στο ντοκιμαντέρ αυτό παρακολουθούμε, εναλλάξ, πρόβες και παραστάσεις από τη μια και συζητήσεις από την άλλη πάνω στα προβλήματα της ομάδας. Οι αποφάσεις παίρνονται γενικά πλειοψηφικά. Τους βλέπουμε επίσης να χορεύουν και στους δρόμους, σαν μορφή διαδήλωσης για τα αιτήματά τους.
  Ο θεατής θαυμάζει την επιμονή τους στις διεκδικήσεις τους, την άμεση δημοκρατία στη λήψη των αποφάσεων και απολαμβάνει το χορό τους πάνω σε κομμάτια κλασικής μουσικής και παραδοσιακά λατινοαμερικάνικα τραγούδια.


No comments: