Book review, movie criticism

Wednesday, February 7, 2018

Stephen Chbosky, Wonder (Θαύμα 2017)

Stephen Chbosky, Wonder (Θαύμα 2017)


  Εξακολουθεί να παίζεται στους κινηματογράφους.
  Συγκινητική ταινία για το ψυχολογικό πρόβλημα ενός μικρού παιδιού που γεννήθηκε με παραμορφωμένο πρόσωπο και άλλα προβλήματα, και που οι αλλεπάλληλες εγχειρήσεις αποκατέστησαν μόνο εν μέρει την όψη του. Οι γονείς του φοβούνται, και δεν τον στέλνουν σχολείο. Μαθήματα στο σπίτι του κάνει η μητέρα του, η Julia Roberts. Όμως κάποια στιγμή αποφασίζουν, μαζί με τον πατέρα τον Owen Wilson, να τον στείλουν σχολείο.
  Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα.
  Κάποιοι θα του κάνουν bullying, αλλά θα βρει συμπαράσταση. Πάνω σ’ αυτό θα αναπτυχθεί η πλοκή του έργου, με επεισόδια που κάποια είναι ιδιαίτερα συγκινητικά.
  Υπάρχει και μια παράλληλη πλοκή με την αδελφή του, την Izabela Vidovic, που του συμπαραστέκεται με τρόπο αξιοθαύμαστο. Όμως έχει και αυτή τα δικά της προβλήματα. Η κολλητή της την κάνει πέρα.
  Σε μια ταινία family δεν υπάρχει χώρος για πολλούς «κακούς». Ακόμη και αυτοί που αρχικά είναι «κακοί» ή θα μεταστραφούν αργότερα, όπως αυτή η κολλητή, ή έχουν τα δικά τους προβλήματα με «περίεργους» γονείς, όπως ο συμμαθητής του που του έκανε το μεγαλύτερο bullying αλλά στο τέλος του ζητά συγνώμη, ενώ οι γονείς του απειλούν. 
  Η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη, αλλά το «έξυπνο» σενάριο δίνει κάποια στιγμή το λόγο και σε τρία άλλα πρόσωπα: τον φίλο του που οι σχέσεις τους κλονίσθηκαν κάποια στιγμή, στην αδελφή του και στη φίλη της. Να το υπογραμμίσουμε αυτό, η πρωτοπρόσωπη αφήγηση αίρει κάποιους από τους περιορισμούς που έχει ο κινηματογράφος σε σχέση με την αφηγηματική πεζογραφία, και προ παντός σε αυτή την ταινία στην οποία «μοιράζεται» στα τέσσερα.   
    Και ένα επεισόδιο:
  Ο φίλος της αδελφής του κουβαλάει μια θήκη βιολιού. –Τι έχεις μέσα, πολυβόλο; Τον ρωτάει. -Όχι, βιολί. –Πολυβόλο θα ήταν πιο cool.
  Εμένα με ρωτάνε όταν με βλέπουνε με τη θήκη του βιολιού. –Βιολί έχεις μέσα; Τους απαντάω: -Όχι, λύρα. Στο εξής θα τους απαντάω: -Όχι, πολυβόλο.
  Αφού είναι πιο cool.
  

No comments: