Book review, movie criticism

Wednesday, February 7, 2018

Kristina Grozeva, Petar Valchanov, The lesson (Yrok, το μάθημα 2014)

Kristina Grozeva, Petar Valchanov, The lesson (Yrok, το μάθημα 2014)


  Η ταινία παίζεται ακόμη στους κινηματογράφους.
  Επί τέλους μια ταινία από τη γειτονική μας Βουλγαρία.
  Μιλάω συχνά για τον αμερικάνικο πολιτισμικό ιμπεριαλισμό και γενικότερα για τον δυτικό πολιτισμικό ιμπεριαλισμό, αλλά υπάρχει και ο ιμπεριαλισμός των ισχυρών κρατών απέναντι στα μικρά και αδύναμα κράτη. Και το λέω εγώ που αγαπώ τον ιρανικό, τον κινέζικο και τον γιαπωνέζικο κινηματογράφο. Όμως έχω γράψει και για τον κινηματογράφο μικρών χωρών. Έχω γράψει για ταινίες που προέρχονται από τη μαύρη Αφρική, για όλες κάποιων κορυφαίων σκηνοθετών της. Έχω γράψει επίσης πακέτο για σκηνοθέτες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, κυρίως σέρβων. Με χαρά μου θα γράψω σήμερα για μια βουλγάρικη ταινία.
  Η Ναντέζντα (Ελπίδα στα ελληνικά) είναι δασκάλα αγγλικών. Και η ταινία ξεκινάει με την προσπάθειά της να βρει ποιος έκλεψε τα χρήματα ενός μαθητή.
  Στη συνέχεια έχουμε την προσωπική της περιπέτεια. Παντρεύτηκε κάποιον ανεπρόκοπο παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα της. Στην ταινία δεν μας λέγεται αν έγινε αλκοολικός πριν ή μετά το γάμο τους, όμως αντί με τα χρήματα που του έδινε να πληρώνει τις δόσεις για το δάνειο που είχαν πάρει για να αγοράσουν το σπίτι τους, πιθανότατα τα έπινε. Τέλεια ανευθυνότητα, τι φανταζόταν δηλαδή ότι θα γινόταν μετά;
  Η τράπεζα ετοιμάζεται να βγάλει το σπίτι σε πλειστηριασμό. Η Ναντέζντα προσπαθεί να την αποτρέψει. Αδύνατον, πρέπει να εξοφλήσει. Όμως από πού να βρει χρήματα; Ένα δικηγορικό γραφείο για το οποίο έκανε μεταφράσεις και της χρωστάει, χρεοκοπεί. Με τον πατέρα της δεν θα τα βρει, και όχι μόνο εξαιτίας του γάμου της. Δεν πρόλαβε να πεθάνει η μητέρα της και το έριξε στην ασωτία, με τελικό αποτέλεσμα να φέρει στο σπίτι μια άλλη γυναίκα. Ο δανειστής, ένας από αυτούς που κόβουν δάχτυλα αν δεν τους ξοφλήσεις στην ώρα σου, την εκβιάζει.  
  Η τράπεζα, που σατιρίζεται στην ταινία για τα «ψιλά γράμματα» των δανειακών συμβάσεων που και αυτά δεν τα τηρεί, ετοιμάζεται να της πάρει το σπίτι αν δεν πληρώσει εγκαίρως δυο λέβα υπόλοιπο, ποσό που δεν της το είπαν αρχικά.
  Είναι δυνατόν;
  Και εδώ τα ίδια έχουμε, αλλά όχι για τόσο λίγα χρήματα, είναι αλήθεια.
  Θα βρει λεφτά να πληρώσει τον δανειστή παίρνοντας ταυτόχρονα εκδίκηση, ληστεύοντας μια τράπεζα.
  Τι θα γίνει μετά;
  Η ταινία είπαμε παίζεται ακόμη στους κινηματογράφους, δεν θα αποκαλύψουμε το τέλος.
  Έξυπνο σενάριο, καυστική σάτιρα, αξιοποιεί στο μάξιμουμ το στοιχείο του σασπένς, με χαρακτηριστική την προσπάθεια της Ναντέζντα να βρει χρήματα και να προλάβει ανοιχτή την τράπεζα, καθώς ο σεναριογράφος της βάζει το ένα εμπόδιο μετά  στο άλλο. Τελικά βέβαια προλαβαίνει στο παρά πέντε· όχι λεπτά αλλά δευτερόλεπτα.  
  Εξαιρετική σκηνοθεσία και εξαιρετική στην ερμηνεία της η Margita Gosheva.
  Καθηγητής αγγλικών και εγώ για μια δεκαετία περίπου, αρχικά με επάρκεια από το proficiency του Michigan και μετά με το πρώτο μου πτυχίο, πτυχίο αγγλικής φιλολογίας, είχα ένα λόγο παραπάνω να μου αρέσει η ταινία.

  

No comments: