Book review, movie criticism

Monday, January 29, 2018

Jim Abrahams, First do no harm (1997)

Jim Abrahams, First do no harm (1997)


  Το «Airplane» του Jim Abrahams το έχω δει τουλάχιστον τρεις φορές. Απίθανη κωμωδία, από τις καλύτερες που έχω δει ποτέ. Σειρά έχει σήμερα η τηλεταινία του «Κατ’ αρχήν να μη βλάψεις». Να μη βλάψεις τον ασθενή, φράση από τον όρκο του Ιπποκράτη στον οποίο ορκίζονται οι νέοι γιατροί.
  Συμβαίνει όντως αυτό;
  Ο Jim Abrahams εκδραματίζει, ή μάλλον εκκινηματογραφίζει, την περίπτωση του γιου του, σε μια φανταστική πλοκή. Ο γιος του έπασχε από μια σοβαρή μορφή επιληψίας. Η αγωγή που του παρείχαν δεν τον βοήθησε καθόλου, απεναντίας τα φάρμακα του δημιουργούσαν παρενέργειες. Αυτά, μέχρι που ανακάλυψε μια μορφή θεραπείας που βασιζόταν απλά στη διατροφή, την κετογενική δίαιτα.
  Στην ταινία, οι γονείς του παιδιού (Μέριλ Στριπ και Fred Ward) αντιμετωπίζουν όχι μόνο την αντίσταση των γιατρών στο να ακολουθήσει αυτή τη θεραπεία την οποία θεωρούν κομπογιαννίτικη, αλλά και την απειλή να τους κατάσχουν το σπίτι για χρέη. Χάρη στη βοήθεια μιας νοσοκόμας θα καταφέρουν να πάρουν το γιο τους από την κλινική που τον είχαν έτοιμο για εγχείρηση και να τον πάνε στην κλινική που γινόταν η κετογενική θεραπεία.
  Ένα ντοκιμαντέρ με ανάλογο θέμα, το «Unrest», που αναφέρεται στη χρόνια κόπωση, είδα μόλις προχθές. Οι γιατροί επιμένουν να υποβάλλουν σε ψυχιατρική αγωγή τους ασθενείς παρόλο που το πρόβλημα είναι καθαρά οργανικό. Το κάνουν όμως καλή τη πίστη, άκουσα στην ταινία.
  Πάντα;
  Ή μήπως μπαίνουν και συμφέροντα, με τις φαρμακευτικές εταιρείες κ.λπ.;
  Θυμήθηκα κάτι που μου είχε πει ο Μιχάλης ο Τζιλιάνος, καλή του ώρα στην Κέρκυρα που βρίσκεται, που ήμασταν μαζί στην Κάσο, εγώ πρωτοδιορισμένος καθηγητής, εκείνος κάνοντας το αγροτικό του, και οι δυο χειμερινοί κολυμβητές. Κάποτε κολυμπώντας μαζί του, τέλος Γενάρη του 1983, λαχτάρησα, αλλά αυτή την ιστορία την έχω γράψει αλλού. Μου είπε λοιπόν ο Μιχάλης ότι σε μια κλινική που δούλευε, ο διευθυντής του έβαλε άγριες φωνές γιατί έδιωξε έναν ασθενή και δεν τον κράτησε να τον εγχειρήσουν.
  Όμως ας μη μακρηγορήσω πάνω σ’ αυτό το θέμα, οι περισσότεροι θα έχετε ή θα έχετε ακούσει ανάλογα περιστατικά.

  Η ταινία υπάρχει στο youtube με αγγλικούς υπότιτλους.

No comments: