Book review, movie criticism

Friday, December 29, 2017

Sally Potter, The party (2017)

Sally Potter, The party (2017) 


Από χθες στους κινηματογράφους.
  Απολαυστική σατιρική κωμωδία, από τις καλύτερες που έχω δει.
  Η Τζάνετ γιορτάζει την επιλογή της ως υπουργού υγείας δίνοντας ένα μικρό πάρτι. Αργότερα βέβαια μαθαίνουμε ότι είναι υπουργός υγείας της σκιώδους κυβέρνησης της αντιπολίτευσης.
  Στο πάρτι της όμως συμβαίνουν διάφορα, κυρίως αποκαλύψεις. Με αρκετά εφέ απροσδόκητου μαθαίνουμε, και μαθαίνουν και οι υπόλοιποι στο πάρτι, διάφορα που αγνοούσαν. Όλοι τους ανήκουν στην elite, την πνευματική elite. Μια γυναίκα είναι πανεπιστημιακός, ενώ ο σύζυγος της Τζάνετ παράτησε την πανεπιστημιακή του καριέρα για να στηρίξει τη γυναίκα του στους πολιτικούς της αγώνες. Η πανεπιστημιακός είναι λεσβία, και η φίλη της, με εξωσωματική, περιμένει τρία μωρά. Το κεράτωμα είναι βέβαια κεντρικό θέμα. Ένα άλλο ζευγάρι ετοιμάζονται να χωρίσουν, αυτό θα ήταν το τελευταίο κοινό τους δείπνο, όμως η γυναίκα, μετά τις διάφορες αποκαλύψεις για τη ζωή των υπόλοιπων, αποφαίνεται: Ξέρεις Γκότφριντ, η σχέση μας αρχίζει να φαίνεται αξιοσημείωτα υγιής.
  Με την πλοκή σατιρίζονται οι σχέσεις, αλλά με τις έξυπνες ατάκες των διαλόγων σατιρίζονται καταστάσεις της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Οι ανατροπές λειτουργούν σχεδόν πάντα κωμικά, ενώ στο τέλος υπάρχει μια απίστευτη ανατροπή, διαψεύδοντας κάθε αφηγηματική προσδοκία.
  Είχα δει και άλλη μια ταινία, ένα πάρτι που είχε άδοξο τέλος, αλλά δεν κατάφερα να τη βρω. Αν τη βρω θα παραθέσω τον σύνδεσμο, έχω γράψει γι’ αυτήν. 

  

No comments: