Book review, movie criticism

Sunday, December 10, 2017

Feng Xiaogang, A world without thieves (天下无贼, 2017)

Feng Xiaogang, A world without thieves (天下无, 2017)


  Εν όψει της προβολής της ταινίας του Feng Xiaogang «Δεν είμαι η μαντάμ Μποβαρί» από την Πέμπτη 14-12-2017, γράφουμε για όλες του τις ταινίες. Η προηγούμενη ανάρτησή μας ήταν για την έβδομη ταινία του «Το κινητό».
  Τελικά βλέπω τον Φενγκ Σιαογκάνγκ να εστιάζει τις ταινίες του (κάποιες τουλάχιστον) σε ένα ή δυο το πολύ θέματα. Στην ταινία «Δεν είμαι η μαντάμ Μποβαρί» (θα τη δείτε την Πέμπτη) ήταν η διαφθορά των αξιωματούχων, ιδιαίτερα της δικαιοσύνης, στο «Big shots funeral» ήταν ο κόσμος του θεάματος και της διαφήμισης, στο «Κινητό», το λέει και ο τίτλος, τα κινητά τηλέφωνα με παράλληλο το θέμα των εξωσυζυγικών σχέσεων, που ήταν το θέμα του «Αναστεναγμού». Εδώ είναι ο κόσμος των πορτοφολάδων. Ο κινέζικος τίτλος και πάλι, ευτυχώς, δεν αλλάχτηκε.
  Το ζευγάρι είναι πορτοφολάδες. Όμως η κοπέλα, που είναι έγκυος (του το λέει και το μαθαίνομε κι εμείς προς το τέλος της ταινίας), δεν θέλει να συνεχίσει αυτή τη ζωή. Χωρίζουν. Προσωρινά βέβαια.
  Στη ζωή της μπαίνει ένας χαζούλης νεαρός, με όλη την αθωότητα της υπαίθρου, ο οποίος κουβαλάει πάνω του όλες του τις οικονομίες, πέντε χρόνια δουλειάς σαν βοσκός στα βουνά. Θέλει να πάει στο χωριό του να αγοράσει ένα κομμάτι γης και να παντρευτεί. Ο φίλος της κοπέλας θα προσπαθήσει να του πάρει τα χρήματα αλλά βρίσκεται μπροστά στη σθεναρή άμυνά της. Στο τέλος θα υπερασπιστούν τον νεαρό, που μια άλλη σπείρα (επικεφαλής της ο Ge You) θα προσπαθήσει να του αρπάξει τα λεφτά. Ο φίλος της θα δώσει τη ζωή του γι’ αυτό, σε μια υπέρτατη κάθαρση.
  Συναρπαστική ταινία, με αδιάπτωτο σασπένς, και αρκετά συγκινητική στην «αφέλειά» της με τη μεταστροφή του ζευγαριού, από κλέφτες να γίνουν καλοί Σαμαρείτες. Όμως, που να πάρει, θέλουμε να πιστεύουμε ότι μπορούν να γίνουν τέτοιες μεταστροφές, ότι το καλό βρίσκεται μέσα σε όλους όπως πίστευε και ο Σωκράτης και κάποια στιγμή είναι δυνατόν να κάνει την εμφάνισή του ακόμα και στους πιο κακούς. Είναι βέβαια αφελές να πιστεύουμε κάτι τέτοιο, όμως ωφέλιμο για την ψυχική μας υγεία να μην αντιμετωπίζουμε τον κόσμο με απόλυτη δυσπιστία, να μη θεωρούμε τέτοιες μεταστροφές εντελώς αδύνατες. Ας θυμηθούμε τον Βούδα στον οποίο άρχισε να προσεύχεται η κοπέλα, που από άσωτο αρχοντόπουλο έγινε θεμελιωτής μιας θρησκείας. Και φυσικά τον Άγιο Φραγκίσκο.
 Πολύ μου άρεσε αυτή η ταινία.

  

No comments: