Book review, movie criticism

Sunday, December 10, 2017

Feng Xiaogang, Assembly (集结号, 2007)

Feng Xiaogang, Assembly (, 2007)


  Εν όψει της προβολής της ταινίας του Feng Xiaogang «Δεν είμαι η μαντάμ Μποβαρί» από την Πέμπτη 14-12-2017, γράφουμε για όλες του τις ταινίες. Η προηγούμενη ανάρτησή μας ήταν όχι για την προηγούμενη, αλλά για την προ-προηγούμενη ταινία του «Ένας κόσμος χωρίς κλέφτες». Για τη προηγούμενη ταινία του, το «Νυχτερινό συμπόσιο», εμπνευσμένη από τον «Άμλετ», γράψαμε πριν οκτώ χρόνια.
  Η «Συγκέντρωση» (ακριβής μετάφραση του κινέζικου τίτλου) είναι μεταφορά ενός μυθιστορήματος που αναφέρεται σε πραγματικό γεγονός· ή καλύτερα, αναφέρεται στη ζωή ενός διοικητή του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, ένα χρόνο πριν την ολοκληρωτική νίκη των κομμουνιστών και την ανακήρυξη της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κίνας. Η λέξη σημαίνει το σάλπισμα της ανασυγκρότησης, της συγκέντρωσης όλων των μονάδων, συνήθως με στόχο την οπισθοχώρηση.
  O Gu Dizi με το λόχο του στέλνεται να υπερασπιστεί ένα ορυχείο. Δέχεται διαδοχικές επιθέσεις των εθνικιστών. Παρά τις απώλειες που προκαλούν στον εχθρό, και οι ίδιοι έχουν σημαντικές απώλειες. Έχουν μείνει ελάχιστοι άνδρες. Είναι καταδικασμένοι, πρέπει να υποχωρήσουν. Κάποιοι άνδρες του τού λένε ότι άκουσαν το σάλπισμα της συγκέντρωσης. Ο ίδιος, μισόκουφος από μια έκρηξη, δηλώνει ότι δεν το άκουσε.
  Είναι ο μόνος που επέζησε από την ομάδα του. Τον βρήκαν αναίσθητο άνδρες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού όταν ανακατέλαβαν την περιοχή. Ήταν ντυμένος με τη στολή των εθνικιστών. Είχε πάει πίσω από τις εχθρικές γραμμές για να βρει τρόφιμα για τους στρατιώτες του.
  Δεν πιστεύουν στην ιστορία του. Το σύνταγμα είχε αναδιοργανωθεί, ο λόχος του φαίνεται στα χαρτιά τους ανύπαρκτος.
  Αγωνίζεται να πείσει για την ιστορία του, καθώς αρχικά τον περνούν για λιποτάκτη. Τρία χρόνια αργότερα ζητάει να πολεμήσει στην Κορέα. Σώζει τη ζωή του διοικητή του από μια νάρκη, χάνοντας ο ίδιος το ένα του μάτι. Γίνονται φίλοι. Εξακολουθεί να αγωνίζεται για την αναγνώριση της θυσίας των ανδρών του, οι οικογένειες των οποίων, επειδή αυτοί φέρονται ως εξαφανισμένοι, παίρνουν μια πενιχρή σύνταξη σε σχέση με εκείνους που σκοτώθηκαν στη μάχη. Αργότερα θα συναντήσει τον σαλπιγκτή του συντάγματος. Δεν είχε σημάνει συγκέντρωση. Άφησαν επίτηδες το λόχο του να θυσιαστεί, για να προλάβουν να υποχωρήσουν. Τελικά επιβεβαιώνεται και από άλλες μαρτυρίες η ύπαρξη του λόχου του, βρίσκονται τα ονόματά τους, και τιμούνται ως ήρωες. Όμως αυτός θέλει να βρει τα πτώματά τους, που θάφτηκαν μέσα στο ορυχείο για να μη διαμελιστούν από τα πυρά του εχθρού. Ο πολιτικός επίτροπος, θανάσιμα πληγωμένος, με εντολή του ανατίναξε την είσοδο.
  Αδύνατο να βρεθούν, όμως αυτός επιμένει. Θα βρεθούν πολύ αργότερα, όταν από κάποια έργα που έγιναν στο σημείο αυτό θα ανακαλυφθούν οι σκελετοί τους. Θα ταφούν με τιμές, ενώ στο ίδιο σημείο θα αναρτηθεί μια αναμνηστική πλάκα. Στα γράμματα τέλους διαβάζουμε ότι ο Gu Dizi πέθανε το 1987 σε ηλικία 71 χρόνων, και ότι τον είχε μεγαλώσει ένας ξυλουργός ο οποίος τον βρήκε, τριών μηνών, εγκαταλειμμένο σε έναν αγρό. Τον είχαν παρατήσει οι γονείς του εξαιτίας του λιμού.
  Εξαιρετική ταινία, διαφορετική από τις μέχρι τώρα του Φενγκ Σιαογκάνγκ. Η μισή είναι πολεμική. Η άλλη μισή αναφέρεται στη μετέπειτα ζωή του Gu Dizi. Μου άρεσε το επεισόδιο στην Κορέα όπου, έχοντας εισχωρήσει με νοτιοκορεάτικες στολές, δίνουν το στίγμα των αμερικανικών δυνάμεων και βομβαρδίζονται από το βορειοκορεάτικο πυροβολικό. Επί τέλους να δω και μια ταινία όπου οι «κακοί» είναι οι αμερικάνοι, βαρέθηκα να βλέπω ταινίες όπου είναι πάντα οι «καλοί».
  Η ταινία είχε μεγάλη εμπορική επιτυχία και γι’ αυτό είχε και συνέχεια, την «Assembly 2: The Cold Flame (结号2-烽火, 2006, Φλόγες πολέμου για την ακρίβεια)». Διόρθωσα όμως το λήμμα της βικιπαίδειας για τη «Συγκέντρωση» όπου αναφέρεται αυτή ταινία. Σκηνοθέτης της δεν είναι ο Feng Xiaogang όπως έγραφε εσφαλμένα, αλλά ο Leon Yang, όπως είναι πιο γνωστός ο Yang Shupeng


No comments: