Book review, movie criticism

Thursday, October 12, 2017

Terry George, The promise (Η μεγάλη υπόσχεση, 2016)

Terry George, The promise (Η μεγάλη υπόσχεση, 2016)


Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Έχουμε γράψει για μια ακόμη ταινία του Terry George, τη «Hotel Rwanda», που αναφέρεται στη γενοκτονία των τούτσι. Στη «Μεγάλη υπόσχεση» βλέπουμε μια άλλη γενοκτονία, αυτή των αρμενίων.
  Το έχω ξαναγράψει, πολλές φορές το στόρι είναι το πρόσχημα για να αναδειχθεί το φόντο, όπως π.χ. στην ταινία «The last face» του Σον Πεν, όπου το ερωτικό στόρι ήταν το πρόσχημα για να αναδειχθεί ένα κορυφαίο πρόβλημα της μαύρης Αφρικής, οι εμφύλιοι από τους οποίους σπαράζεται, με τα μεγάλα θύματα, όπως πάντα, τους αμάχους.
  Λίγο πριν γράψω όμως αυτές τις γραμμές έκανα τη σκέψη, μια σκέψη που έχει να κάνει με την εμμονή μου με την πρόσληψη και με αυτό που γράφω συχνά, «Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα»: τις δυο ταινίες τις προσέλαβα εγώ έτσι, δηλαδή είδα το ερωτικό στόρι σαν πρόσχημα. Σε κάποιον όμως που θα πει «χέστηκα για τους εμφύλιους της Αφρικής, χέστηκα για τη γενοκτονία των αρμενίων», το ερωτικό στόρι μπορεί να μην του αρέσει, και επειδή το τοποθετεί σε πρώτο πλάνο φυσικά δεν θα του αρέσει και η ταινία.
  Και βέβαια, να το γράψω επί τη ευκαιρία, το αν θα μας αρέσει ένα έργο εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, και όχι μόνο από το «κείμενο».
  Μια γυναίκα, δύο άντρες. Την αγαπούν και οι δυο, αυτή όμως αγαπάει τον ένα. Ο ένας είναι αρμένιος, ο άλλος αμερικανός δημοσιογράφος. Αυτή είναι αρμένισα, αλλά έζησε πολλά χρόνια στο Παρίσι.
  Όλα τα ερωτικά τρίγωνα κάποια στιγμή έχουν μια κατάληξη. Αναρωτιέμαι αν θα μπορούσε να βρει καλύτερη κατάληξη γι’ αυτό το ερωτικό τρίγωνο ο σκηνοθέτης απ’ αυτή που βρήκε.
  Όσοι είδατε την «Μαχαιριά» του Φατίχ Ακίν και σας άρεσε θα πρέπει να δείτε και την «Μεγάλη υπόσχεση». Βέβαια το εντυπωσιακό στη «Μαχαιριά» είναι ότι ένας τούρκος καταδικάζει τα εγκλήματα των συμπατριωτών του.
  Στην ταινία υπάρχουν και δυο τούρκοι «καλοί». Έπρεπε να υπάρχουν, για να αδυνατίσουν το ιμαγκολογικό στερεότυπο που έχουμε για διάφορους λαούς: οι κακοί τούρκοι, οι κακοί γερμανοί… Καλοί άνθρωποι και κακοί άνθρωποι υπάρχουν σε όλους τους λαούς, όπως και σε όλες τις τάξεις και τα στρώματα.

  Στο IMDb συνήθως δεν βάζω βαθμολογία, παρά μόνο αν η ταινία μου αρέσει πάρα πολύ. Μετάνιωσα που έβαλα 7, έπρεπε να βάλω 8. Τώρα που την ξανασκέφτομαι, είναι εξαιρετική. 

No comments: