Book review, movie criticism

Monday, October 23, 2017

Bob Fosse, Lenny (Λένι ο βρωμόστομος, 1974)

Bob Fosse, Lenny (Λένι ο βρωμόστομος, 1974)


  Αγαπημένος μου ηθοποιός ο Dustin Hoffman, τον θεωρώ από τους καλύτερους. Ξαναείδα την ταινία «Λένι ο βρωμόστομος» στο «Σχολείο του σινεμά».
  Βιογραφική ταινία, που βέβαια ο στόχος του Bob Fosse ήταν κάτι παραπάνω από το να μας παρουσιάσει τη ζωή του Λένι. Ήθελε κυρίως, πιστεύουμε, να αναδείξει αυτό που σατίριζε ο Λένι στις σατιρικές ατάκες του, αλλά και την κοινωνική κατάσταση της εποχής εκείνης, καθώς ακούμε κάπου στο τέλος της ταινίας ότι αυτά για τα οποία κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο Λένι Μπρους σήμερα θα περνούσαν απαρατήρητα.
  Εξαιρετικός υποκριτικά ο Ντάστιν Χόφμαν, και εξαιρετικός σκηνοθετικά ο Μπομπ Φος. Χωρίζει την ταινία του σε τρία μέρη, με αποσπάσματα από κάθε μέρος σε αλληλοδιαδοχή. Το ένα μέρος, που τοποθετείται στο παρόν, είναι οιονεί συνεντεύξεις με άτομα που είχαν παίξει σημαντικό ρόλο στη ζωή του Λένι όπως η γυναίκα του, ο ατζέντης του και η μητέρα του. Το άλλο είναι αναδρομές στη ζωή του με βάση τις αφηγήσεις των συνεντευξιαζόμενων. Το τρίτο είναι οιονεί ντοκιμαντέρ, με τον Λένι να πετάει τις ατάκες του στα κέντρα που εμφανιζόταν.

  Εξαιρετικό και το κιαροσκούρο της φωτογραφίας. 

No comments: