Book review, movie criticism

Thursday, September 14, 2017

Stephen Frears, Victoria and Abdul (2017)



Stephen Frears, Victoria and Abdul (2017)

  Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Τελικά πρέπει να είναι πολλοί εκείνοι που, όπως εγώ, αρέσκονται σε πραγματικές ιστορίες, και γι’ αυτό γυρίζονται πάρα πολλές ταινίες «βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα». Η ταινία του Στίβεν Φρίαρς στηρίζεται σε μια πραγματική ιστορία, στη σχέση ανάμεσα στη Βασίλισσα Βικτωρία και στον ινδό υπηρέτη της Abdul Karim.
  Χαριτωμένη κωμωδία στην αρχή, συγκινητικό δράμα στο τέλος. Μέσα από την «παράταιρη» σχέση μιας βασίλισσας με ένα υπηρέτη της που μάλιστα είναι «έγχρωμος», όπως επισημαίνουν συχνά οι αυλικοί της που δεν τον βλέπουν με καθόλου καλό μάτι, και μάλιστα ο γιος της, θίγεται το πρόβλημα του ρατσισμού και της διαφοράς των πολιτισμών (ο μουσουλμάνος Καρίμ με τη γυναίκα και την πεθερά του καλυμμένες με την μπούργκα) που δεν πρέπει όμως να τη θεωρούμε σαν ανυπέρβλητο εμπόδιο. Μάθαμε και ιστορικά στοιχεία, για μια εξέγερση μουσουλμάνων στην Ινδία, και αυτοβιογραφικά στοιχεία για τη βασίλισσα (εννιά παιδιά, πόσα εγγόνια δεν θυμάμαι). Στα γράμματα τέλους μάθαμε ότι ο πραγματικός Καρίμ, μετά το θάνατο της βασίλισσας το 1901, επέστρεψε στην πατρίδα του.   
  Γράφοντας αυτές τις γραμμές θυμήθηκα μια εξαιρετική ταινία που έχει σαν θέμα επίσης μια παράταιρη σχέση, ανάμεσα σε ένα αξιωματικό του τσαρικού στρατού και σε ένα νομάδα κυνηγό. Ακίρα Κουροσάβα, «Dersu Uzala», αξίζει να ξαναδείτε την ταινία αν δείτε και την ταινία του Στίβεν Φρίερς, την οποία σας συνιστώ να δείτε.  

No comments: