Book review, movie criticism

Thursday, September 28, 2017

Roberto Rossellini, Il generale Della Rovere (Ο στρατηγός Ντελα Ρόβερε, 1959)

Roberto Rossellini, Il generale Della Rovere (Ο στρατηγός Ντελα Ρόβερε, 1959)


  Από σήμερα στο Ζέφυρο, σε επανέκδοση.
  Του Ρομπέρτο Ροσελίνι έχουμε ήδη παρουσιάσει την «Τριλογία πολέμου».
  Συνήθως επαναλαμβάνομαι, αλλά αυτό δεν το έχω γράψει: οι ταινίες που είναι σε επανέκδοση είναι πολύ καλές ταινίες, αν και όχι του γούστου μου όλες. Μια πολύ καλή ταινία είναι και ο «Στρατηγός Ντελα Ρόβερε».
  Ο Βιτόριο ντε Σίκα (τι εξαιρετικός ηθοποιός, όχι μόνο σκηνοθέτης!) είναι ένας αποταγμένος συνταγματάρχης, αθεράπευτος τζογαδόρος, αλλά σε δυο σκηνές βλέπουμε να είναι καλόψυχος.
  Ευτυχώς. Δεν μου αρέσει να βλέπω αρνητικούς ήρωες. Εξάλλου τον τύπο που ενσαρκώνει τον παίζει με αρκετά κωμικό τρόπο, προκαλώντας το χαμόγελο, σε όλο το πρώτο μέρος της ταινίας, μέχρι που τον συλλαμβάνουν.
  Γιατί τον συλλαμβάνουν;
  Για να έχει λεφτά για τον τζόγο, στον οποίο πάντα χάνει, έχει σκαρφιστεί μια μηχανή. Στην γερμανοκρατούμενη Ιταλία (ο Νότος έχει καταληφθεί από τους συμμάχους και τον Μπαντόλιο) πολλοί αντιστασιακοί έχουν συλληφθεί. Μεσολαβεί σε έναν αξιωματικό ώστε να μην σταλούν στην Γερμανία οπότε θα ήταν αβέβαιη η τύχη τους, με το αζημίωτο φυσικά. Στην περίπτωση που παρακολουθούμε στην ταινία, από τις 100.000 λιρέτες θα έπαιρνε τις μισές. Όμως τις έπαιξε όλες στον τζόγο. Και τώρα αγωνίζεται να βρει δανεικά.
  Η κομπίνα του ανακαλύπτεται και έχει να επιλέξει, ή στρατοδικείο ή να παραστήσει τον Στρατηγό Ντελα Ρόβερε, που οι δυνάμεις κατοχής δεν θέλουν να μαθευτεί ότι σκοτώθηκε κατά την απόβασή του με υποβρύχιο από τους φρουρούς των παραλίων, παρά τις εντολές που είχαν να τον συλλάβουν ζωντανό. Έτσι θα κλειστεί στη φυλακή, με ιδιαίτερες περιποιήσεις βέβαια, αλλά με την εντολή να παίξει το καρφί. Και εκεί, αυτός ο απατεωνίσκος, θα δείξει έναν απροσδόκητο ανθρωπισμό και πατριωτισμό.

   

No comments: