Book review, movie criticism

Sunday, September 24, 2017

Nicolas Roeg, The man who fell to earth (1976)

Nicolas Roeg, The man who fell to earth (1976)


  Τα έργα επιστημονικής φαντασίας δεν είναι του γούστου μου, κι ας έχω γράψει μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, όμως κατά καιρούς βλέπω. Τον «Άνθρωπο που έπεσε στη γη» τον είδα γιατί πήρα ένα ενημερωτικό email που με ενημέρωνε για την προβολή του σε επανέκδοση στις 21 του Σεπτέμβρη, αλλά κοιτάζοντας το Αθηνόραμα δεν τον είδα στις νέες ταινίες. Μου έχει ξανασυμβεί, άλλαξε η ημερομηνία προβολής του και δεν το πήρα χαμπάρι. Εγώ πάντως θα κάνω την ανάρτηση.
  Ναι, σίγουρα θα κάνω την ανάρτηση, συμπληρώνοντας σήμερα που θα την κάνω, γιατί εντελώς τυχαία είδα ότι προβάλλεται από την Πέμπτη η αναβλημένη «Μαμά ή γιαγιά», ταινία που την είχα ξεχάσει εντελώς. Μου έχει ξανασυμβεί να ξεχάσω να αναρτήσω κείμενα που έχω γράψει.
  Ο Τόμας είναι ένας ανθρωποειδής που έρχεται από άλλο πλανήτη. Είναι παντρεμένος και έχει δυο παιδιά. Στον πλανήτη του υπάρχει έλλειψη νερού, και έτσι έρχεται στη γη που στη γλώσσα τους ονομάζεται «ο πλανήτης με το νερό». Εδώ γνωρίζεται με την Μαίρη Λου η οποία τον ερωτεύεται. Κάποια στιγμή θα μάθει ποιος είναι πραγματικά.
  Ο Τόμας πρέπει να φροντίσει για το ταξίδι της επιστροφής. Απαιτείται όμως να φτιάξει ένα διαστημόπλοιο και να εφοδιαστεί με καύσιμα, πάρα πολλά καύσιμα. Καθώς είναι ανθρωποειδής με ιδιαίτερη ευφυΐα, σκαρώνει εννιά πατέντες τις οποίες εκμεταλλεύεται εμπορικά για να αποκτήσει τα απαραίτητα χρήματα για το σκοπό του. Όμως κάποιοι που δουλεύουν στην εταιρεία που δημιούργησε δεν έχουν σκοπό να αφήσουν να ξοδευτούν τόσα χρήματα για κάτι τέτοιο, δηλαδή την αποστολή ενός μικρού, κλειστοφοβικού διαστημόπλοιου επανδρωμένου με ένα μόνο άτομο στο διάστημα, συναρπαστικό εγχείρημα καθ’ αυτό.
  Το σενάριο μπάζει κάπου. Πώς θα έστελνε νερό στον πλανήτη του; Νερό δεν έστειλε, το ξέρουμε, η οικογένειά του μάλλον πεθαίνει από τη λειψυδρία. Γιατί να έχει λοιπόν σαν πρώτη μέριμνά του το ταξίδι της επιστροφής σε ένα πλανήτη που πεθαίνει; Μήπως για να προλάβει να δει τους δικούς του; Μήπως γιατί και ο ίδιος, σαν ανθρωποειδής, είναι καταδικασμένος να πεθάνει αρκετά γρήγορα στη γη; Πιθανόν. Αλλά γιατί δεν μας λέγεται γιατί δεν έστειλε νερό στον πλανήτη του; Και πώς θα σχεδίαζε να το στείλει εξάλλου;
  Όσο για το τέλος, περίπου unhappy, με άφησε αμήχανο. Οι «κακοί» που έχουν εκπαραθυρώσει δυο άτομα όχι μόνο μένουν ατιμώρητοι αλλά και πέτυχαν τον στόχο τους.
  Ο David Bowie (1947-2016) στο ρόλο του Τόμας είναι ένα ατού της ταινίας. Μεσουράνησε στον κόσμο της μουσικής τη δεκαετία του ’70.
  Το άλλο ατού: Οι ερωτικές σκηνές, που νομίζω ήταν αρκετά τολμηρές για την εποχή.
 


No comments: