Book review, movie criticism

Thursday, September 14, 2017

Mohamed Ben Attia, Η ιστορία του Hedi, 2016



Mohamed Ben Attia, Η ιστορία του Hedi, 2016

Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Είχα καιρό να συναντήσω έργο με το δίπολο «Συμβιβασμός/μη συμβιβασμός» που πραγματεύθηκα στο διδακτορικό μου, και μάλιστα με τη μορφή του διλλήματος. Ο Χεντί βρίσκεται μπροστά σ’ αυτό το δίλημμα: να συμβιβασθεί και να παντρευτεί την κοπέλα που μάλλον του προξένεψαν, και η οποία τον αγαπάει αλλά δεν την έχει ούτε καν φιλήσει στα τρία χρόνια του αρραβώνα τους, ή να φύγει με την κοπέλα που αγαπάει, την οποία συνάντησε σε ένα ξενοδοχείο όπου αυτή δούλευε σαν υπάλληλος;
  Όλα αυτά στην Τυνησία, στην πιο προοδευτική μουσουλμανική χώρα στην οποία, πριν την αραβική άνοιξη (διάβαζε: αραβικός μεσαίωνας) απαγορευόταν δια νόμου η πολυγαμία, παρά τη σαρία (δεν ξέρω αν η απαγόρευση ισχύει ακόμη). Βέβαια τώρα πια οι περισσότεροι μουσουλμάνοι παντρεύονται μόνο μια γυναίκα, λόγω επίδρασης της Δύσης αλλά και για λόγους οικονομικούς. Όμως μεγιστάνες όπως οι Μπιν Λάντεν μπορούν να παντρεύονται όσες γυναίκες θέλουν (για την ακρίβεια, δεν μπορούν να είναι παντρεμένοι με περισσότερες από τέσσερις κάθε φορά. Χωρίζουν μία και παίρνουν άλλη. Έτσι μπορούν και αποκτούν ένα σωρό παιδιά).
  Ο Mohamed Ben Attia, σαν άνδρας, εστιάζει στο ανδρικό πρόβλημα. Η τυνήσια Mufida Tlatli, σαν γυναίκα, στην ταινία της «Οι σιωπές του παλατιού» εστιάζει στο γυναικείο πρόβλημα. Μίλησα γι’ αυτή την ταινία σε ένα συνέδριο πριν κάποια χρόνια.
  Τώρα, αρκετά σπόιλερ κάνω στις αναρτήσεις μου, δεν θα σας πω τι επέλεξε ο Χεντί. Η ταινία είναι πολύ καλή, αξίζει να τη δείτε.
 

No comments: