Book review, movie criticism

Thursday, August 24, 2017

Christopher Nolan, Dunkirk (Δουνκέρκη, 2017)

Christopher Nolan, Dunkirk (Δουνκέρκη, 2017)


Από σήμερα στους κινηματογράφους. 
Έχουμε γράψει για μια ακόμη ταινία του Christopher Nolan, το «Interstellar». Σειρά έχει σήμερα η «Δουνκέρκη».
  Το ιστορικό γεγονός είναι στους περισσότερους γνωστό. Μετά την σαρωτική εισβολή των ναζί στη Γαλλία, δεν υπήρχε περίπτωση να τους αντισταθούν αποτελεσματικά οι αγγλικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο γαλλικό έδαφος και έπρεπε να αποχωρήσουν. Δεν ήταν καθόλου εύκολη επιχείρηση, με τα γερμανικά αεροπλάνα να τους σφυροκοπούν συνεχώς. Όμως τελικά τα κατάφεραν, με συγκριτικά ελάχιστες απώλειες σε σχέση με αυτές που θα μπορούσαν να υποστούν, αφήνοντας κατά μέρος την υπόθεση να παγιδευτούν και να αιχμαλωτισθούν από τους γερμανούς.
  Η ταινία πραγματεύεται διάφορες πλευρές της αποχώρησης, με δεικτικά επεισόδια: οι βομβαρδισμοί των γερμανών, το βύθισμα των πλοίων, οι νεκροί και οι τραυματίες, ο αγώνας στους αιθέρες με τα καταδιωκτικά της RAF. Το μακελειό που βλέπουμε δεν μπορεί να υποψιάσει ότι η επιχείρηση στέφθηκε τελικά με πολύ μεγάλη επιτυχία.
  Ο Νόλαν έξυπνα τεμαχίζει τα επεισόδια δημιουργώντας το απαραίτητο σασπένς, εκ των ων ουκ άνευ στα έργα του είδους. Χαρακτηριστικό είναι το επεισόδιο με τον αεροπόρο της RAF, του οποίου το αεροπλάνο έχει καταρριφθεί αλλά έχει καθίσει ομαλά πάνω στη θάλασσα και βυθίζεται σιγά σιγά, ενώ ο πιλότος του αγωνίζεται απεγνωσμένα να σπάσει το κουβούκλιο του πιλοτηρίου για να απεγκλωβιστεί πριν βυθιστεί το αεροπλάνο. Σε βοήθειά του σπεύδει ένα πλοίο. Θα προλάβει; Ο Νόλαν, κόβοντας σε κομμάτια το επεισόδιο, μας μεταφέρει σε άλλα πεδία.
  Οι πολεμικές ταινίες μου αρέσουν, και αυτή είναι από τις καλύτερες που έχω δει.


No comments: