Book review, movie criticism

Thursday, August 31, 2017

Amma Assante, A united Kingdom (Ένα ενωμένο βασίλειο, 2017)

Amma Assante, A united Kingdom (Ένα ενωμένο βασίλειο, 2017)


Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Εξαιρετική ταινία, με μια τριπλή θεματική: Τα σύνορα της αγάπης, ρατσισμός και αποικιοκρατική πολιτική, πάνω σε μια πραγματική ιστορία.
  Ο Σερέτσε Χάμα σπουδάζει νομικά στο Λονδίνο. Γνωρίζεται με την Ρουθ Ουίλλιαμς, την οποία ερωτεύεται. Τον ερωτεύεται και αυτή. Θα παντρευτούν.
  Το πρώτο κώλυμα: είναι μαύρος και αυτή λευκή. Το δεύτερο κώλυμα: είναι ο διάδοχος του θρόνου της Μποτσουάνα, προτεκτοράτο της Αγγλίας, και τον αντικαθιστά ως αντιβασιλέας ο θείος του. Τόσο οι γονείς της Ρουθ όσο και ο θείος είναι αντίθετοι σ’ αυτό το γάμο. Αρχικά και ο λαός της Μποτσουάνας.
  Και δεν είναι μόνο αυτό, έχουμε και τα πολιτικά παιχνίδια. Η αγγλική κυβέρνηση είναι αντίθετη σε αυτό τον γάμο για να μην τα χαλάσει με τη γειτονική Νότια Αφρική, που μόλις έχει εφαρμόσει το apartheid. Φοβάται μήπως αποχωρήσει από την Κοινοπολιτεία. Εξορίζει τον Χάμα για πέντε χρόνια. Ο Τσώρτσιλ, ως αντιπολίτευση, υπόσχεται ότι αν κερδίσει τις εκλογές θα άρει την ποινή της εξορίας. Μόλις γίνεται κυβέρνηση την κάνει εφ’ όρου ζωής (Μη νομίζεται ότι μόνο οι δικοί μας πολιτικοί κοροϊδεύουν προεκλογικά, παντού και πάντα έτσι γίνεται. Ας μην ξεχνάμε και το λαϊκό κόμμα που κέρδισε τις εκλογές το 1920 με την υπόσχεση ότι θα αποστρατεύσει τα παιδιά, και αντί γι’ αυτό τα έβαλε στο δρόμο για την κόκκινη μηλιά).
  Οι ίντριγκες θα αποκαλυφθούν, ανιψιός και θείος θα τα βρουν, τα διαμάντια που ανακαλύφθηκαν θα παίξουν κι αυτά το ρόλο τους, και ο φωτισμένος βασιλιάς θα κηρύξει τη δημοκρατία και θα γίνει ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος. Ο τέταρτος θα είναι ο γιος του. Η Μποτσουάνα θα αποκτήσει την ανεξαρτησία της το 1966. Αυτά τα τελευταία τα μαθαίνουμε από τα γράμματα τέλους.

  Υπέροχη ταινία, θα ήταν κρίμα να μην την δείτε. 

No comments: