Book review, movie criticism

Monday, July 17, 2017

Wong Yingkit, Offence storm (1993)

Wong Yingkit, Offence storm (1993)


  Τρεις νέες κοπέλες προσπαθούν να επιβιώσουν στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ με οποιοδήποτε τρόπο. Αυτές είναι η βουβή, η Τοτό και η Chung Bik-Wing (ξέχασα το όνομα που έχει στην ταινία).
  Όλες κουβαλάνε μια τραυματική ιστορία. Ήδη στην αρχή της ταινίας βλέπουμε τον πατέρα της Chung να την εκδίδει για να ξεπληρώσει κάποια χρέη. Οι φίλες της είναι έτοιμες να τον κάψουν, αλλά αυτή θα τον λυπηθεί και θα της κάνουν το χατίρι.
  Ένα από τα κόλπα τους για να κερδίζουν λεφτά είναι να απειλούν τον άνδρα που θα βρεθεί στο ασανσέρ μαζί τους ότι θα τον καταγγείλουν για απόπειρα βιασμού. Στον πρώτο που βλέπουμε πιάνει το κόλπο, ο δεύτερος όμως είναι αστυνομικός. Οι δυο θα του ξεφύγουν, θα συλλάβει όμως την Τοτό. Και θα αναπτυχθεί ένα αίσθημα μεταξύ τους, όμως οι άλλες δυο προειδοποιούν την Τοτό ότι αυτό δεν θα έχει καλό τέλος.
  Στην υπηρεσία ενός κακοποιού αγοράζουν διάφορα με πλαστές πιστωτικές κάρτες που τους προμηθεύει και του πηγαίνουν τα εμπορεύματα. Κάποια στιγμή πέφτει στα χέρια της αστυνομίας η βουβή που στο μεταξύ έχει μείνει έγκυος από έναν επίσης βουβό πελάτη και σκοπεύουν να παντρευτούν, και την πείθουν να βάλει πάνω της μικρόφωνο για να τον τσακώσουν επ’ αυτοφώρω με τις κάρτες. Η αστυνομία μπουκάρει. Αυτός τραυματίζει τον αστυνομικό, είναι έτοιμος να τον σκοτώσει, αλλά η Τοτό τον πυροβολεί. Είχε απομακρυνθεί από τον αστυνομικό ο οποίος την είχε αρχικά πείσει να γίνει πληροφοριοδότης του, και ετοιμαζόταν να φύγει για τις Φιλιππίνες. Ο κακοποιός στον οποίο το μαρτύρησε μετανιωμένη είχε δώσει εντολή να την σκοτώσουν όταν θα έφτανε εκεί. Τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν διαφορετικά.
  Πριν από αυτό το τελευταίο επεισόδιο η Chung Bik-Wing είναι έτοιμη να αυτοκτονήσει πηδώντας από το περβάζι μιας ταράτσας. Οι φίλες της προσπαθούν να την μεταπείσουν. Πείθεται. Όμως γλιστράει και πέφτει στο κενό.
  Τι έγιναν οι άλλες δυο, μετά την συμπλοκή με τους κακοποιούς;
  Το μαθαίνουμε στα γράμματα τέλους.

  Τα καντονέζικα, η γλώσσα που μιλιέται στο Χονγκ Κονγκ, δεν είναι μανταρίνικα, έχουν όμως κάποια κοινά ιδεογράμματα. Έτσι, αν κατάλαβα καλά, τόσο η Τοτό όσο και η βουβή, σαν ανήλικες δεκαεφτάχρονες, θα καταδικαστούν με ένα χρόνο φυλάκιση. Δεν αποκλείεται η πλοκή να στηρίζεται σε πραγματική ιστορία όπως τόσες άλλες στη Δύση, στις οποίες στα γράμματα τέλους μαθαίνουμε τι έγινε με τα πραγματικά πρόσωπα. Όμως δεν θα πάρω και όρκο. 

No comments: