Book review, movie criticism

Thursday, July 13, 2017

Vladimir Mayakovsky and Yevgeni Slavinsky, Барышня и хулиган (The young lady and the hooligan, Η δεσποινίδα και ο αλήτης, 1918)

Vladimir Mayakovsky and Yevgeni SlavinskyБарышня и хулиган (The young lady and the hooligan, Η δεσποινίδα και ο αλήτης, 1918)


  Από σήμερα στην Αλκυονίδα, μαζί με τον «Άνθρωπο με την κινηματογραφική μηχανή».
  Ένα χρόνο μετά την οχτωβριανή επανάσταση ο Μαγιακόφσκι δεν έχει το νου του στην επανάσταση αλλά στον έρωτα. Πάνω στο μοτίβο του «Η αρχόντισσα και ο αλήτης», που είναι το μοτίβο της σταχτοπούτας αντεστραμμένο, ο Μαγιακόφσκι φτιάχνει μια ιστορία την οποία όχι μόνο σκηνοθετεί, με τον Γεβγκένι Σλαβίνκσι είναι αλήθεια, αλλά παίζει και τον ρόλο του χούλιγκαν.
  Βλέπει τη δασκάλα, την ερωτεύεται. Θα παρακολουθήσει τα μαθήματα στο νυχτερινό σχολείο που διδάσκει. Θα της γράψει αντί για εργασία ότι την αγαπά. Αυτή θα του σκίσει το τετράδιο. Θα της ξαναγράψει ότι πρέπει να τη συναντήσει. Θα συναντηθούν. Γονατιστός θα την παρακαλάει για τον έρωτά του. Αυτή θα φύγει.
  Ο χούλιγκαν τσακώνεται και τον μαχαιρώνουν. Ετοιμοθάνατος, η δασκάλα θα του χαρίσει ένα φιλί.

  Αξίζει να δείτε την ταινία (υπάρχει στο youtube) για δυο λόγους: Ο πρώτος είναι ότι πρωταγωνιστεί ο μεγάλος ποιητής, που λίγο μετά αυτοκτόνησε. Ο δεύτερος είναι ότι είναι τόσο επινοητικός σκηνοθετικά, ώστε στην βουβή αυτή ταινία υπάρχουν μόνο δυο μεσότιτλοι. Αυτοί είναι: «Δεσποινίς, σας αγαπώ» και «Θέλω να συναντηθούμε». 

No comments: