Book review, movie criticism

Thursday, July 27, 2017

Michael Showalter, The big sick (Έρωτας μετ’ εμποδίων, 2017)

Michael Showalter, The big sick (Έρωτας μετεμποδίων, 2017)


  Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Μια ακόμη ταινία με θέμα «Τα σύνορα της αγάπης». Αυτός κωμικός, αυτή ψυχολόγος. Αυτός ιρανός μουσουλμάνος, αυτή αμερικάνα χριστιανή. Πώς θα τα καταφέρουν; Οι γονείς εκατέρωθεν σίγουρα θα έχουν αντιρρήσεις. Έχουν και τις δικές τους κόντρες, όταν αυτή ανακαλύπτει ένα πακέτο με φωτογραφίες υποψήφιων νυφών.
  Όταν αυτή αρρωστήσει και καταφτάσουν οι γονείς της, ε, δεν θα τον συμπαθήσουν αμέσως. Όμως θα τους κερδίσει. Με τους δικούς του όμως τι γίνεται; Οι δικοί του είναι πιο σκληροπυρηνικοί, καθότι μουσουλμάνοι. Ούτε να το ακούσουν.
  Αλλά ποιος δίνει σημασία. Σαν θέλει η νύφη κι ο γαμπρός που λέει ο δικός μας λαός…
  Να μην το ξεχάσουμε, στο ρόλο της κοπέλας είναι η Ζωή Καζάν. Δεν το είχα υποψιαστεί, το διάβασα στη βικιπαίδεια: είναι η εγγονή του Ελία Καζάν. Δεν πιστεύω να υπάρχει κανείς που να μην τον ξέρει. Επειδή όμως ίσως υπάρχουν κάποιοι, να πούμε ότι είναι έλληνας από την Κωνσταντινούπολη που μετανάστευσε στην Αμερική και έγινε ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες. Ας παραθέσουμε καλού κακού και τον σύνδεσμο της βικιπαίδειας.
  Θυμήθηκα και την ταινία του Rajkumar Hirani «PΚ», πάλι με θέμα «τα σύνορα της αγάπης». Αυτός πακιστανός, αυτή ινδή. Εκεί οι αντιθέσεις ανάμεσα στις δυο θρησκευτικές κοινότητες, μουσουλμάνων και ινδουιστών, συχνά καταλήγουν σε αιματηρές συγκρούσεις.
  Τελικά θα έχουμε το σύνηθες happy end;
  Δεν θα το αποκαλύψω, να πάτε να δείτε την ταινία.

   

No comments: