Book review, movie criticism

Monday, July 17, 2017

Li Kangsheng, Help me eros (帮帮我,爱神, 2007)

Li Kangsheng, Help me eros (帮帮我,爱神, 2007)


  Ο Λι Κανσένγκ που πρωταγωνιστεί και στην ταινία έχει παίξει και σε όλες τις ταινίες μυθοπλασίας του κορυφαίου ταϊβανέζου σκηνοθέτη Τσάι Μινγκλιάνγκ.
  Ο πραγματικός τίτλος της ταινίας είναι «Βοήθα με, θεά του έρωτα» (Ανορθόδοξο, αλλά τα κινέζικα που έβαλα είναι τα απλοποιημένα. Αρκετές σκοτούρες έχω μ’ αυτά, να μην πλέξω και με τα παραδοσιακά ταϊβανέζικα).
  Να τον βοηθήσει, γιατί;
  Την έπαθε κι αυτός όπως και τόσοι άλλοι σε μας στην κρίση του χρηματιστηρίου, στις αρχές του 2000. Καταστράφηκε οικονομικά. Δεν έχει ούτε το νερό και το φως να πληρώσει. Το αυτοκίνητό του, πολυτελές σπορ, το έχει βάλει για πούλημα. Είναι απελπισμένος. Σκέφτεται να αυτοκτονήσει. Και καλεί τη γραμμή βοήθειας για τους απελπισμένους.
  Όλα τα πρόσωπα της ταινίας τραβάνε ένα προσωπικό Γολγοθά. Η μόνη για την οποία δεν ξέρουμε είναι η πρώην του, που επιμένει να την παρακολουθεί. Αυτή που βρίσκεται στη γραμμή βοήθειας έχει κι αυτή τα δικά της προβλήματα. Ο άντρας της δεν κάνει σεξ μαζί της, την ταΐζει συνεχώς και είναι παχύσαρκη. Αργότερα θα μάθουμε ότι είναι ομοφυλόφιλος.
  Ο ήρωάς μας ο Α Τζιέ θα τα φτιάξει με την Σιν, μια νέα κοπέλα που πουλάει ινδοκάρυδα και τσιγάρα ντυμένη τολμηρά σε ένα ειδικό περίπτερο. Και αυτή ταλαιπωρημένη, όπως και οι συναδέλφισσές της, που συχνά αντιμετωπίζουν την κακομεταχείριση των πελατών. Θα τρέχουν σαν τρελοί με το αυτοκίνητο που ο Α Τζιέ θα πάρει κρυφά από τη μάντρα, και θα καπνίζουν μαζί τη μαριχουάνα που καλλιεργεί στο σπίτι του. Αλλά η σχέση θα σκαλώσει. Και ο Α Τζιέ θα επιχειρήσει ξανά απόπειρα, με τη φιάλη του υγραερίου. Όμως είναι άτυχος (ή μήπως τυχερός;), η φιάλη ήταν σχεδόν άδεια. Ανεβαίνει σε ένα παράθυρο. Θα πέσει;
   Στην τελευταία σουρεαλιστική σκηνή βλέπουμε ένα σωρό χαρτάκια να πέφτουν από ψηλά. Τα έριξε, υποθέτουμε, ο Α Τζιέ. Ανάμεσά τους είναι και μια φωτογραφία που έβγαλε με την Σιν.
  Το τέλος είναι ανοιχτό, δεν θα μάθουμε αν έπεσε τελικά, όπως δεν μάθαμε ποιον από τους δυο γονείς διάλεξε το κοριτσάκι στο «Ένας χωρισμός» του Φαρχάντι.
  Δεν έχει σημασία, είναι σαν να μας λέει ο Λι Κανσέγκ. Αυτό που μετράει είναι η απελπισία που νοιώθει ο Α Τζιέ, που τον οδηγεί στην απόπειρα αυτοκτονίας.

  Η ταινία δεν αφηγείται μια ιστορία, παρουσιάζει καταστάσεις ταλαιπωρημένων ψυχών. Τα μεγάλα και αργά πλάνα δημιουργούν μια υποβλητική δραματική ένταση. Φυσικά κέρδισε κάποια βραβεία (σπάνια γράφω γι’ αυτά, μια και μπορεί να τα διαβάσει κανείς στο σύνδεσμο που παραθέτω). 

No comments: