Book review, movie criticism

Saturday, July 1, 2017

James Huth, Un bonheur n’ arrive jamais seul (Happiness never comes alone, Η αγάπη δεν έρχεται μόνη, 2012)

James Huth, Un bonheur n’ arrive jamais seul (Happiness never comes alone, Η αγάπη δεν έρχεται μόνη, 2012)


  «Η αγάπη δεν έρχεται ποτέ μόνη» είναι μια χαριτωμένη κομεντί πάνω στο μοτίβο «Μια σχέση για πήδημα εξελίσσεται σε έρωτα». Ο Gad Elmaleh αλλάζει τις γυναίκες σαν τα πουκάμισα. Δεν είναι για μόνιμη σχέση. Έτσι βλέπει και την Sophie Marceau. Όμως θα την ερωτευθεί.
  Και η σύμπτωση: το μοτίβο αυτό το συναντήσαμε, αλλά στη θηλυκή του εκδοχή, και στην ταινία του Αντρέι Ζουλάφσκι «Σημασία έχει ν’ αγαπάς» που προβάλλεται σε επανέκδοση και για την οποία γράψαμε πριν λίγες μέρες.
  Όμως η ευτυχία του ζευγαριού δεν θα κρατήσει πολύ. Η Σοφί Μαρσώ θυσιάζει την αγάπη της κατά παράκληση ενός φίλου του Γκαντ, για να μην μπει εμπόδιο στην καριέρα του αγαπημένου της. Του λέει ότι πρέπει να χωρίσουν. Το μοτίβο αυτό το είδαμε και στην «Τραβιάτα» του Βέρντι, στην οπερετική εκδοχή της «Γυναίκας με τις καμέλιες» του Αλέξανδρου Δουμά. Και βέβαια στο τέλος θα ξανασμίξουν ευτυχισμένοι.
  Υπάρχουν όμως και άλλες δυο συμπτώσεις.
  Η Σοφί είναι παντρεμένη-χωρισμένη και σε διάσταση με τον δεύτερο σύζυγό της, από τον οποίο την χωρίζουν πάρα πολλά χρόνια. Ήταν το αφεντικό της και εξακολουθεί να είναι. Από τον πρώτο της γάμο έχει μια κόρη, από τον δεύτερο δυο γιους. Πολλά χιουμοριστικά επεισόδια συμβαίνουν πάνω στη σχέση ανάμεσα στον Γκαντ και στα παιδιά της Σοφί.
  Η πρώτη σύμπτωση:
  Διαβάζοντας το βιογραφικό της Σοφί Μαρσώ βλέπω ότι είχε μια σχέση με έναν άντρα κατά 26 χρόνια μεγαλύτερό της, σχέση που την έκανε όταν ήταν 19 χρονών και κράτησε 16 χρόνια. Από αυτή τη σχέση απέκτησε ένα γιο. Από μια άλλη, εξάχρονη σχέση, απέκτησε μια κόρη. Η τρίτη εξάχρονη σχέση της κράτησε μέχρι το 2014. Χώρισε φιλικά, όπως διαβάζουμε στη Βικιπαίδεια. Θα έλεγε κανείς ότι ο ρόλος της στην ταινία ήταν κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της προσωπικής της ζωής. Λέτε να χώρισε και η Σοφί με τον Γκαντ; Αν η ταινία δεν ήταν κωμωδία αλλά δράμα θα ήταν πολύ πιθανόν.

  Η δεύτερη σύμπτωση: η πρώτη της σχέση ήταν με τον Αντρέι Ζουλάφσκι, στον οποίο αναφερθήκαμε πιο πάνω. 

No comments: