Book review, movie criticism

Sunday, July 16, 2017

David Lam, Water margin: Heroe’s sex stories (1999)



  Το «Water margin» (Το όριο του νερού) είναι ένα από τα τέσσερα κλασσικά κινέζικα μυθιστορήματα (Τα άλλα τρία είναι «Το ταξίδι στη Δύση», «Το όνειρο του κόκκινου δωματίου» και «Το ρομάντζο των τριών βασιλείων»). Δεν ξέρω αν μπορέσω ποτέ να τα διαβάσω, όμως θα δω κάποιες ταινίες. Σήμερα είδαμε τις «σεξουαλικές ιστορίες των ηρώων» του David Lam.
  Πρόκειται για τρεις ιστορίες τις οποίες αφηγείται εισαγωγικά και επιλογικά ένας αφηγητής ενώ η κύρια ιστορία δραματοποιείται. Η πρώτη αναφέρεται σε μια γυναίκα που κάποιοι την βιάζουν, ενώ πληγώνουν τον άντρα της στα γεννητικά του όργανα. Δεν μπορεί να ξανακάνει σεξ. Αποφασίζουν να φύγουν και να πάνε στην πόλη. Εκεί ανοίγουν μια ταβέρνα. Κάποτε καταφθάνουν εκείνοι που την βίασαν. Και θα πάρει την εκδίκησή της. Θα τους σκοτώσει, και με τις σάρκες τους θα ταΐσει τους πεινασμένους της πόλης. Μάλιστα θα διευρύνει την εκδίκησή της σκοτώνοντας όλους τους βιαστές που πέφτουν στην αντίληψή της από τις συζητήσεις τους. Η εκδίκηση θα θεραπεύσει και τον άντρα της από την ανικανότητά του.
  Στη δεύτερη ιστορία ο ήρωας σώζει μια γυναίκα από επίδοξους βιαστές. Όμως από το σοκ έχει χάσει τη μνήμη της. Θα της παρουσιαστεί σαν σύζυγός της. Θα ζήσουν ευτυχισμένες στιγμές μέχρι που κάποιοι βιαστές θα απαγάγουν τη γυναίκα. Θα τη συναντήσει πολύ αργότερα. Έχει γίνει πόρνη, η ευνοούμενη του αυτοκράτορα. Και ο αφηγητής επιλογικά αναφέρει ότι πολλές γυναίκες έπαιξαν σημαντικό ρόλο επηρεάζοντας τα πολιτικά πράγματα. Αναφέρει δύο παραδείγματα από τα οποία εγώ ξέρω, αλλά δεν πιστεύω κι εσείς, την Qing Yi, την βασιλομήτορα του προτελευταίου αυτοκράτορα, που την ιστορία της διαβάσαμε στο κινέζικο αναγνωστικό, ενώ το δεύτερο το ξέρετε κι εσείς, ο Κλίντον και οι γυναίκες του.
  Η τρίτη ιστορία αναφέρεται σε έναν απατεώνα που παρουσιάστηκε στην πόλη σαν ο φοβερός και τρομερός ληστής Λι Κουάι. Μια γυναίκα τον πλησιάζει, δήθεν για να τον ευχαριστήσει που έσωσε τον πατέρα της. Κάνει έρωτα μαζί του, αλλά αυτός βλέπει στη συνέχεια ότι είναι γεμάτος σημάδια. Όταν θα την ξανασυναντήσει αργότερα θα του αποκαλύψει ότι στην πραγματικότητα δεν έσωσε τον πατέρα της αλλά τον σκότωσε, και αυτή πήρε την εκδίκησή της μεταδίδοντάς του αυτό το αφροδίσιο νόσημα. Και ο αφηγητής τελειώνει αναφέροντας το παράδειγμα των αμερικανών στρατιωτών που κόλλησαν αφροδίσια από γυναίκες βιετκόνγκ. «Αν ένας ήρωας συναντήσει μια γυναίκα δεν θα κερδίσει τον πόλεμο τόσο εύκολα. Ακολουθήστε τη συμβουλή μου. Να είστε πολύ προσεκτικοί με τις γυναίκες».  

  Λέω να κλείσω την ανάρτησή μου με αυτή τη συμβουλή. 

No comments: