Book review, movie criticism

Thursday, June 8, 2017

Martin Butler, Bentley Dean, Tanna (2015)

Martin Butler, Bentley Dean, Tanna (2015)

   Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Το θέμα του έρωτα δεν είναι μόνο διαχρονικό, όπως λέγεται συνήθως, αλλά και διαπολιτισμικό, κάτι που δεν τονίζεται. Αυτό το βλέπουμε στην ταινία «Τάννα» η οποία βασίστηκε σε αληθινό γεγονός που συνέβη το 1987. Στην ταινία αυτή δεν παίζουν ηθοποιοί αλλά άτομα της φυλής Γιακέλ που έχουν απορρίψει τον μοντέρνο τρόπο ζωής και έχουν επιστρέψει στον παραδοσιακό τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένου και του ρουχισμού τους. Ανάμεσα στις παραδόσεις τους είναι και ο προσυμφωνημένος γάμος.
  Τι γίνεται όμως όταν η κοπέλα δεν συναινεί γιατί έχει στο μεταξύ ερωτευθεί κάποιον;
  Η ταινία έχει κάτι από τον «Ρωμαίο και Ιουλιέτα» και τον «Μιμίκο και τη Μαίρη». Όμως τα ξεπερνάει. Γιατί το θέμα δεν είναι μόνο ο προσυμφωνημένος γάμος που μπαίνει εμπόδιο στον έρωτα αλλά και η θέση της γυναίκας ως αντικείμενο συναλλαγής.
  Οι δυο εμπόλεμες φατρίες έχουν αποφασίσει να συμφιλιωθούν, και για επισφράγιση της συμφιλίωσης η μία φυλή θα δώσει μια νύφη στην άλλη. Όχι έναν γαμπρό, μια νύφη. Την «πολιτική» αυτή την ξέρουμε από την ιστορία, συχνή στους βασιλικούς οίκους. Αναρωτηθήκαμε όμως ποτέ αν η πριγκίπισσα είχε διάθεση για μια τέτοια συναλλαγή;
  Η κοπέλα θα το σκάσει με τον αγαπημένο της. Θα τους κυνηγήσουν. Μη βλέποντας διέξοδο, θα αυτοκτονήσουν.
  Υπερβολή;
  Διάβασα κάπου ότι αυτό ήταν συνηθισμένο στην Κίνα, φαντάζομαι πριν την Μάο εποχή. Το ζευγάρι έφευγε στο δάσος για να αποφύγει η κοπέλα τον προσυμφωνημένο γάμο της (ακόμα και από την ηλικία των πέντε χρόνων, έχω διαβάσει). Ζούσαν για μέρες τον έρωτά τους και μετά αυτοκτονούσαν.

  Παρά το ότι το θέμα είναι πια ρετρό για τις κοινωνίες μας η ταινία συγκινεί. Επίσης ένα ενεργό ηφαίστειο και ένα τροπικό δάσος προσφέρουν ένα εξαιρετικό σκηνικό. Μην τη χάσετε. 

No comments: