Book review, movie criticism

Thursday, June 15, 2017

Francesco Amato, Lasciati andare (Ο γιατρός έχει τρεχάματα 2017)

Francesco Amato, Lasciati andare (Ο γιατρός έχει τρεχάματα 2017)


  Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Στις περισσότερες ταινίες που έχω δει και φιγουράρει ένας ψυχίατρος, αποτελεί πάντα αντικείμενο διακωμώδησης. Ο Ελία δεν ήταν δυνατόν να αποτελέσει εξαίρεση. Παρακολουθούμε πολλά σχετικά χιουμοριστικά επεισόδια, ιδιαίτερα στην αρχή.
  Χωρισμένος, με προβλήματα υγείας, πρέπει κάτι να κάνει, και γρήγορα μάλιστα. Η συμβουλή του γιατρού του είναι να πάει σε γυμναστήριο και να χάσει κιλά.
  Παρένθεση: πώς λέγεται το γυμναστήριο στα ιταλικά; Παλαίστρα. Δεν μπορώ να πω ότι με εξέπληξε ιδιαίτερα, οι ιταλοί είναι απόγονοι των ρωμαίων που εκστασιάζονταν με τους μονομάχους. Κλείνει η παρένθεση.
  Εκεί θα συναντήσει την Κλαούντια. Είναι γυμνάστρια. Και η γυμνάστρια αυτή θα του αλλάξει τη ζωή. Θα αδυνατίσει, θα πάψει να είναι τσιγκούνης, και θα αρχίσει να ενδιαφέρεται πάλι για το σεξ. Ξανάνιωσε, έγινε άλλος άνθρωπος.
  Όχι, δεν θα το κάνει μαζί της, εξάλλου το μυαλό του είναι στην γυναίκα του, με την οποία βρίσκεται σε μια φιλική διάσταση. Του πλένει τα ρούχα, βγαίνουν μαζί, κ.ά. Η αμοιβαία ζήλεια – να, βγαίνει κι αυτή με κάποιον – θα αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον του ενός για τον άλλο. Δεν χρειάζεται να πούμε τη συνέχεια, την καταλαβαίνει εύκολα κανείς.
  Όμως η υπόθεση έχει και αστυνομική πλοκή, που ξεκινάει μάλιστα από την αρχή. Ένας τραυλός ληστής μετράει τα βήματα για να ξέρει ακριβώς πού έθαψε τα κλοπιμαία. Μπερδεύεται, δεν είναι σίγουρος. Η Κλαούντια θα τα ανακαλύψει, ένας φουκαράς πελάτης θα βρεθεί δεμένος σε μια ντουλάπα και ο Ελία τα χρειάστηκε όταν ο τραυλός τον απειλούσε με το όπλο του να του πει πού είναι τα κλοπιμαία.
  Να μην τα πούμε όλα, θα κλείσω λέγοντας ότι γέλασα πάρα πολύ με αυτή την κωμωδία· και για μένα το πόσο γελάω είναι αποφασιστικό κριτήριο αξιολόγησης.

  Κα βέβαια δεν είναι το μόνο. Η ερμηνεία του Toni Servillo και της Verónica Echegui στους κύριους ρόλους ήταν εξαιρετική.

No comments: