Book review, movie criticism

Thursday, May 25, 2017

Kleber Mendonça Filho, Aquarius, 2016



Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Μια ακόμη ταινία με θέμα τον αδύναμο που αντιμετωπίζει με επιτυχία τους ισχυρούς.
  Η Κλάρα είναι μια εξηνταπεντάχρονη μουσικοκριτικός που προέρχεται από μια πλούσια οικογένεια. Έχει πέντε διαμερίσματα, καλή κληρονομιά για τα παιδιά της, αλλά δεν λέει με τίποτα να εγκαταλείψει τον «Υδροχόο» (παρεμπιπτόντως, το ζώδιό μου), μια πολύ παλιά πολυκατοικία όπου βρίσκεται το διαμέρισμα που κατοικεί. Μια κατασκευαστική εταιρεία έχει σχέδια γι’ αυτήν. Έχει αγοράσει όλα τα άλλα διαμερίσματα, αλλά η Κλάρα επιμένει να μην πουλήσει το δικό της. Την πιέζουν αφόρητα. Αυτή αντιστέκεται.
  Και δημιουργείται το σασπένς: ποιος θα νικήσει τελικά σ’ αυτή την κόντρα;
  Ελάχιστα επεισόδια είναι πυρηνικά σ’ αυτή την υπερδίωρη ταινία του Κλεμπέρ Μεντόσα junior. Τα περισσότερα είναι δεικτικά, προσωπογραφώντας την Κλάρα και εικονογραφώντας το περιβάλλον της, επεισόδια retarding, καθυστερητικά, που αναβάλουν την έκβαση ενισχύοντας το σασπένς. Πολύ καλή γυναίκα η Κλάρα, με την υπηρέτριά της είναι κάτι παραπάνω από φίλες. Όλοι στη γειτονιά την αγαπούν.
  Το τι μηχανεύτηκε η εταιρεία για να τη διώξει είναι κάτι το ασύλληπτο. Όμως της ήλθε μπούμερανγκ. Βέβαια βοήθησε την Κλάρα και ο παράγοντας τύχη.
  Η κριτική στάση της ταινίας απέναντι στην πολιτική κατάσταση της Βραζιλίας προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Το υπουργείο πολιτισμού αρνήθηκε να την προτείνει για το βραβείο καλύτερης ξένης ταινίας για τα Academy Awards. Ήταν όμως υποψήφια για τον Χρυσό Φοίνικα.  
 

  

No comments: