Book review, movie criticism

Thursday, May 4, 2017

Kim Ki-duk, The net (Geumul, Το δίχτυ, 2016)

Kim Ki-duk, The net (Geumul, Το δίχτυ, 2016)


  Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Ο Ναμ Τσουλ Γου είναι ένας φτωχός βορειοκορεάτης ψαράς. Μια μέρα που πηγαίνει για ψάρεμα το δίχτυ μπλέκεται στη μηχανή της βάρκας με αποτέλεσμα να χαλάσει. Το ρεύμα του ποταμού που χωρίζει τη Βόρεια από τη Νότια Κορέα τον παρασύρει προς τη νότια. Θα συλληφθεί από τις αρχές. Θα αρχίσει η ανάκριση. Μήπως είναι κατάσκοπος; Θα φάει κάμποσες μέχρι να πεισθούν ότι τελικά δεν είναι. Μήπως θα ήθελε να μείνει στον καπιταλιστικό παράδεισο της Νότιας Κορέας, τη χώρα της ελευθερίας; Γιατί να επιστρέψει στη δικτατορία της Βόρειας; Όχι, θέλει να πάει στην οικογένειά του. Θα του σκαρώσουν διάφορα για να πεισθεί, όμως αυτός είναι αμετάπειστος. Έτσι τελικά τον στέλνουν πίσω.
  Εκεί θα περάσει παρόμοια ανάκριση. Α, ώστε για την οικογένειά του έχει επιστρέψει και όχι για τη σοσιαλιστική πατρίδα.
  Ένας νεαρός της ανακριτικής υπηρεσίας της Νότιας Κορέας, πεπεισμένος για την αθωότητά του, θα του συμπαρασταθεί και θα συμβάλει σημαντικά στην απόφαση να τον στείλουν πίσω.
  Ένας διεφθαρμένος υπάλληλος της ανακριτικής υπηρεσίας της Βόρειας Κορέας θα τον στείλει στην οικογένειά του, αφού του υποσχεθεί ότι θα «ξεχάσει» τα δολάρια που κουβαλούσε πάνω του και του τα κατάσχεσε. Οι άλλοι δυο που ήσαν παρόντες θα πάρουν τη μίζα τους.
  Εκτός από την προπαγάνδα που είναι εμφανής, δυο επεισόδια είναι τραβηγμένα από τα μαλλιά. Μα ήταν δυνατόν να μην υποψιαστεί ότι το τραγουδάκι που του ζήτησε ο βορειοκορεάτης κατάσκοπος να μεταφέρει πριν αυτοκτονήσει σε κάποια που δούλευε σε ένα εστιατόριο, ήταν στην πραγματικότητα μήνυμα; Όσο για το τέλος…
  Αλλά αυτό ας μην το αποκαλύψουμε.

  Ο ψαράς αυτός είναι μια ακόμη περίπτωση τραγικού ήρωα που υποφέρει γιατί πέφτει άθελά του στα γρανάζια μιας αδυσώπητης εξουσίας, όπως ο Joseph K. στη «Δίκη» του Κάφκα. Ας δείτε έτσι την ταινία ξεχνώντας την προπαγάνδα.   

No comments: