Book review, movie criticism

Thursday, May 25, 2017

Jim Jarmush, Down by law (Στην παγίδα του νόμου)

Jim Jarmush, Down by law (Στην παγίδα του νόμου 1986)


Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Παλιά ταινία το «Στην παγίδα του νόμου» του Jim Jarmusch (πρόσφατα είδαμε την τελευταία του, το «Πάτερσον»), ξαναπαίζεται σε επανέκδοση. Καθώς έχει και 7,8 βαθμολογία στο IMDb, ήμουνα σίγουρος ότι πρόκειται για μια καλή ταινία. Και δεν διαψεύστηκα.
  Στην αρχή βλέπουμε τον Ζακ. Αποτυχημένος dj, άνεργος, δεν τον αντέχει πια η φιλενάδα του. Τα κάνει γυαλιά καρφιά στο σπίτι του και τον παρατάει. Όσο για τον Τζακ, αυτός είναι νταβατζής, και φυσικά έχει δοσοληψίες με τον υπόκοσμο. Και οι δυο ακούνε σιωπηλοί, με κατεβασμένο κεφάλι, τον εξάψαλμο από τις γυναίκες.
  Και τους δυο θα τους παγιδέψουν, τον νταβατζή με μιαν ανήλικη και τον dj με ένα αυτοκίνητο που στο πορτμπαγκάζ του υπάρχει ένα πτώμα. Θα καταλήξουν στη φυλακή. Εκεί θα τους βρει ο Ρομπέρτο Μπενίνι. Αυτός είναι χαρτοκλέφτης και έχει διαπράξει φόνο. Πού να φανταστεί ότι μια μπάλα του μπιλιάρδου που εκσφενδόνισε στο κεφάλι κάποιου θα τον έστελνε στον άλλο κόσμο. Θα αναλάβει την πρωτοβουλία να το σκάσουν, έχει βρει τον τρόπο. Θα τα καταφέρουν. Και η ταινία τους παρακολουθεί στο οδοιπορικό τους, μέχρι να καταφέρουν να ξεφύγουν οριστικά.

  Στην αρχή, η ταινία προσωπογραφεί τον Τζακ και τον Ζακ. Στη συνέχεια παρακολουθούμε τα επεισόδια που θα τους στείλουν φυλακή. Μόλις εμφανίζεται ο Μπενίνι, η ταινία γίνεται κανονική κωμωδία. Τελικά πολύ σπουδαίος ηθοποιός, πολύ πλατειά η εκφραστική του γκάμα, θα είχε διαπρέψει και στον βουβό. 

No comments: