Book review, movie criticism

Thursday, May 11, 2017

Jessica Sharzer, Speak (2004)

Jessica Sharzer, Speak (2004)


  «Μίλα» είναι ο τίτλος της ταινίας και ταυτόχρονα μια παρότρυνση στις βιασμένες κοπέλες και γυναίκες να μην κρατούν το στόμα τους κλειστό (μιλάμε για τη Δύση, γιατί στο Ισλάμ τα πράγματα είναι αλλιώς). Η δεκατετράχρονη Μελίντα (δεκατετράχρονη και η Kristen Stewart που την υποδύεται) δεν τόλμησε να το ανοίξει, με αποτέλεσμα να υποφέρει τα πάνδεινα πριν αποφασίσει τελικά να μιλήσει για να προειδοποιήσει μια συμμαθήτριά της.
  Ένας συμμαθητής της που τη συμπαθούσε και τον συμπαθούσε ήταν ο Dave Petrakis. Σίγουρα κάποιος από τους σεναριογράφους είχε σχέση με Ελλάδα, γιατί ακούσαμε και την ατάκα: «Αν πιστεύετε ότι τα γονίδιά σας κατάγονται από την Τζούλια Αλεξανδράτου».
  Και μια ακόμη ατάκα. Η μαθήτρια λέει στην καθηγήτρια της λογοτεχνίας, στο μάθημα για το «Άλικο γράμμα» του Χώθορν: «Είναι καλή ιστορία, ειδικά όταν η Εστέρ και το αγόρι ερωτεύονται, αλλά δεν τον πιστεύω τον συμβολισμό. Μπορεί απλά να τα βγάζετε όλα αυτά από το μυαλό σας».
  Υπάρχει μια μανία με την αναζήτηση συμβόλων και αλληγοριών. Είναι ένα καλό διανοητικό παιχνίδι, αλλά συνήθως πρόκειται για υπερερμηνείες που δεν συνάδουν με το κείμενο. Κάποτε ρώτησαν τον Ελύτη τι ήθελε να συμβολίσει με την «Τρελή ροδιά».  Η απάντησή του ήταν πως δεν ήθελε να συμβολίσει τίποτα. Είδε απλώς μια ροδιά να τη φυσάει ο άνεμος και εμπνεύστηκε το ποίημα.   
  Εξαιρετική η ταινία, μπορείτε να τη δείτε στο youtube με αγγλικούς υπότιτλους.

  

No comments: