Book review, movie criticism

Thursday, May 25, 2017

Bavo Defurne, Souvenir (2016)

Bavo Defurne, Souvenir (2016)
   

  Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Το μοτίβο του «Μεγάλος άνδρας-μικρή γυναίκα» είναι πιο συνηθισμένο από το αντίστροφο. Η «Λολίτα» είναι βέβαια γνωστή σε όλους, ενώ κάποιοι ίσως θυμούνται το «Στα 16 Γνώρισα τον Έρωτα» (Ο αγγλικός τίτλος είναι «Circle of Two», 1981) του Ζυλ Ντασέν, με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον και την Τατούμ Ο Νηλ. Το αντίστροφο το συναντήσαμε μόνο μια φορά, στην ταινία του Μίλτον Κατσέλας «40 Καράτια» με την Λιβ Ούλμαν.
  Το «Souvenir» είναι η δεύτερη.
  Η Ιζαμπέλ Υπέρ δουλεύει σε ένα ζαχαροπλαστείο. Κάποια στιγμή έρχεται να δουλέψει και ένας εικοσιδιάχρονος νεαρός. Μοιάζεις πολύ με τη Λώρα, της λέει.
  Είναι όντως η Λώρα. Μια τραγουδίστρια που μεσουρανούσε πριν τριάντα χρόνια. Μετά το χωρισμό της όμως με τον άντρα της, που την παράτησε για μια μικρούλα, άρχισε η σταδιακή πτώση της. Όταν σε μια εκπομπή κουίζ προβάλλεται ένα βίντεό της που τραγουδάει, ο νεαρός πείθεται ότι είναι αυτή. Αυτή δεν μπορεί πια να το αρνηθεί. Θα την παρακαλέσει να τραγουδήσει σε μια συγκέντρωση μποξέρ (μποξέρ και ο ίδιος, φιλοδοξεί να γίνει επαγγελματίας). Αυτή αρχικά θα αρνηθεί, αλλά τελικά θα δεχτεί.
  Θα τα φτιάξει με τον νεαρό που θα γίνει μάνατζέρ της. Θα την πείσει να ασχοληθεί ξανά με το τραγούδι. Τέλος θα την πείσει να συμμετάσχει στη Eurovision, όπου καταφέρνει να προκριθεί σαν εκπρόσωπος της χώρας.
  Θα ευοδωθεί η σχέση;
  Όλα κρίνονται στο τέλος, με την ανατροπή της τελευταίας στιγμής.

  Μεγάλη ηθοποιός η Ιζαμπέλ Υπέρ, δίνει για μια ακόμη φορά ένα ρεσιτάλ ερμηνείας. 

No comments: