Book review, movie criticism

Thursday, April 13, 2017

Safy Nebbou, In the forests of Siberia (2016)

Safy Nebbou, In the forests of Siberia (2016)

  Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Τι ήταν αυτό που οδήγησε τον Henry David Thoreau να ζήσει στην όχθη της λίμνης Walden για δυο περίπου χρόνια, μια ολότελα φυσική και σχεδόν αυτάρκη ζωή; Τι ήταν αυτό που οδήγησε τον Κρις στην ταινία «Into the wild» του Sean Penn (που γίνεται επίκαιρος με την τελευταία του ταινία «The last face»)  να εγκαταλείψει τον πολιτισμό και να περιπλανηθεί φθάνοντας στην Αλάσκα, ζώντας μόνος του σε ένα εγκαταλειμμένο λεωφορείο όπου τον βρήκε ο θάνατος; Τι είναι αυτό που οδήγησε τον Teddy να εγκαταλείψει την πατρίδα του τη Γαλλία και να πάει να μείνει σε μια καλύβα στις όχθες της λίμνης Βαϊκάλης;
  Στην ψυχολογία υπάρχει ο όρος εκλογίκευση. Καθένας από τους τρεις τους αιτιολόγησε αυτή του την επιλογή με λογικά επιχειρήματα, όμως εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν βαθύτερες αιτίες, ψυχολογικά αδιέξοδα, που οδηγούν σε μια τέτοιου είδους φυγή. Μπούχτησε με τη ζωή του ανάμεσα στους ανθρώπους και τους υπολογιστές ακούμε τον Teddy να μας λέει, και πόσο χαρούμενος είναι με την καινούρια του ζωή.
  Μια ταινία μας αρέσει γιατί είναι καλή, όμως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την προτίμησή μας. Έχω αναφερθεί στις ειδολογικές προτιμήσεις, δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο εδώ, απλά ήθελα να πω ότι από τις ταινίες με ζοφερούς εξπρεσιονιστικούς κλειστούς χώρους προτιμώ ταινίες με χαρούμενα ιμπρεσιονιστικά τοπία. Και η ταινία αυτή τα προσφέρει άφθονα. Η παγωμένη λίμνη, το δάσος, το χιονισμένο τοπίο, είναι μαγευτικά. Υπάρχουν βέβαια και οι εσωτερικές σκηνές στην καλύβα, που όμως δεν είναι πολλές και λειτουργούν περισσότερο σαν ιντερμέτζα. Και βέβαια δεν πρόκειται για ντοκιμαντέρ, η ταινία είναι μυθοπλασίας, μεταφορά από μυθιστόρημα. Έτσι θα δούμε σκηνές με σασπένς, όπως αυτό με την αρκούδα.
  Κάπου προς το μέσον της ταινίας θα εμφανισθεί και ένας άλλος άνθρωπος. Φυγόδικος, ζει στο δάσος εδώ και δώδεκα χρόνια. Περιμένει να κλείσει τα δεκαπέντε ώστε να παραγραφεί ο φόνος. Θα σώσει τη ζωή του Teddy, και ο Teddy θα τον περιποιηθεί όταν αρρωστήσει.
  Ας μην πούμε περισσότερα, πιστεύω ότι είναι μια ταινία που αξίζει να τη δείτε.
 
 

No comments: