Book review, movie criticism

Tuesday, April 11, 2017

Jordan Vogt-Roberts, Kong: Skull island (Κόνγκ: η νήσος του κρανίου, 2017)



Jordan Vogt-Roberts, Kong: Skull island (Κόνγκ: η νήσος του κρανίου, 2017)



   Η ταινία παίζεται ακόμη στους κινηματογράφους.
  Ταινία δράσης, περιπέτειας, φαντασίας, την χαρακτηρίζει το IMDb. Οι λάτρεις των ειδών αυτών θα την θεωρήσουν σαν μια από τις καλύτερες.
  Σε ένα αχαρτογράφητο νησί υπάρχει ένα τέρας. Το λέει αυτός, αλλά κανείς δεν τον πιστεύει. Στο τέλος θα καταφέρει να πετύχει τα κονδύλια που χρειάζονται για την αποστολή. Η στρατιωτική συνοδεία θα αποτελείται από στρατιώτες που ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από το Βιετνάμ (1973). Θα περάσουν με τα ελικόπτερα μέσα από ένα τυφώνα. Χωρίς απώλειες, όμως τους περιμένει μια μεγάλη έκπληξη. Το τέρας, ο Κονγκ, με τις τεράστιες παλάμες του τα συντρίβει. Σε μικροκλίμακα, φανταστείτε τα σαν μικρά drones να πετάνε απειλητικά γύρω σας κι εσείς να τα κτυπάτε με τα χέρια σας.
  Όμως ο Κονγκ δεν είναι κακός. Αμύνθηκε στους εισβολείς της περιοχής του· οι οποίοι, επί πλέον, με τις εκρήξεις που προκάλεσαν ρίχνοντας βόμβες ξύπνησαν κάτι τέρατα που ύπνωτταν κάτω από το έδαφος. Είναι βέβαια του χεριού του, αλλά ένα από αυτά, που θα εμφανιστεί στο τέλος, πολύ μεγάλων διαστάσεων, είναι φοβερός αντίπαλος.
  Θα δούμε συναρπαστικές σκηνές συγκρούσεων ανάμεσα στα τέρατα αυτά και στα μέλη της αποστολής, αλλά και στον Κονγκ, που θα τους σώσει. Μάλιστα θα σώσει και την Brie Larson από βέβαιο πνιγμό, αρπάζοντάς την από το βυθό με την τεράστια παλάμη του.
  Οι σκηνές σύγκρουσης βέβαια καταλαμβάνουν το κεντρικό ενδιαφέρον, όμως δίπλα στο φανταστικό υπάρχει και το πραγματικό των ανθρώπινων σχέσεων. Δεν είναι μόνο το διπλό ρομάντζο, που όμως μόλις υπονοείται, δεν είναι μόνο ο αγνοούμενος αξιωματικός που αναρωτιέται αν τον περιμένει η γυναίκα του (απομονώθηκε στο νησί στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο), είναι προπαντός η φιλία που αναπτύχθηκε ανάμεσα στον γιαπωνέζο και τον αμερικάνο των οποίων τα αεροπλάνα καταρρίφθηκαν και έπεσαν με αλεξίπτωτα δίπλα δίπλα, πριν από τα γράμματα της αρχής. Παλεύουν με λύσσα ποιος να εξοντώσει τον άλλο, μέχρι που εμφανίζεται ο Κονγκ. Όμως ο γιαπωνέζος πέθανε κάποια χρόνια αργότερα, πριν το 1973. Ο αμερικάνος τιμά τη μνήμη του.
  Και θυμήθηκα την προέλευση της λέξης «συγκρητισμός». Η μεταφορική της σημασία προέρχεται από μια αρχική κυριολεκτική. Οι κρητικοί βρίσκονταν σε συνεχή πόλεμο μεταξύ τους, αλλά όταν εμφανιζόταν ένας εξωτερικός εχθρός αμέσως ξεχνούσαν τις διαφορές τους και ένωναν τις δυνάμεις τους για να τον αντιμετωπίσουν.

No comments: