Book review, movie criticism

Monday, April 3, 2017

David Trueba, Vivir es fácil con los ojos cerrados (Η ζωή είναι ωραία με τα μάτια κλειστά, 2013)



David Trueba, Vivir es fácil con los ojos cerrados (Η ζωή είναι ωραία με τα μάτια κλειστά, 2013)


  Η ΕΡΤ2 είχε απόψε την ταινία «Λεβιάθαν». Το έμαθα από τον τοίχο του «Camerastylo», όπου ο Γιάννης ο Κραμπίτσος μας ενημερώνει καθημερινά, να είναι καλά, για τις ταινίες που παίζονται στην τηλεόραση, ξεχωρίζοντας τις αξιόλογες. Τον «Λεβιάθαν» τον είχα δει και σε σχόλιο έβαλα τον σύνδεσμο με τη κριτική μου. Μια φίλη γράφει σε επόμενο σχόλιο ότι δεν παίζει το Λεβιάθαν. Ο Γιάννης δεν μπορεί να κάνει λάθος. Άνοιξα την τηλεόραση, και είδα ότι έπαιζε μια ισπανόφωνη ταινία, comedie. Σε λίγο εμφανίστηκε μια λεζάντα που έγραφε ότι ο «Λεβιάθαν» δεν θα προβαλλόταν. Η ταινία μου άρεσε και κάθισα και την είδα. Στα γράμματα τέλους ήταν και το όνομα του σκηνοθέτη, και με βάση αυτό έψαξα για την ταινία στη goggle και βρήκα ότι είναι «Η ζωή είναι ωραία με τα μάτια κλειστά».
   Ένας δάσκαλος αγγλικών παίρνει μαζί του ένα δεκαπεντάχρονο μαθητή που το έσκασε από το σπίτι του και μια κοπέλα, τριών μηνών έγκυο, που του έκαναν οτοστόπ. Πηγαίνει στην Αλμερία όπου ο Τζων Λένον γυρίζει την  ταινία «Πώς κέρδισα τον πόλεμο» (1966). Θέλει να του ηχογραφήσει κάτι για τους μαθητές του. Φτάνουν στον προορισμό τους αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο να συναντήσουν τον Λένον. Τους παρακολουθούμε σε διάφορα επεισόδια, συγκινητικά, τρυφερά, αστεία. Η ομορφιά της Ναταλία ντε Μολίνα θα τους κατακτήσει και τους δυο. Ο δάσκαλος θα της κάνει πρόταση γάμου, ο νεαρός θα της ζητήσει να φύγουν μαζί. Όμως όλα αυτά γίνονται με έναν ανάλαφρο τρόπο, η άρνησή της δεν σοκάρει. Και βέβαια δεν θα χαθούν στη Μαδρίτη όπου επιστρέφουν, ο δάσκαλος μόνος του, ο νεαρός με τον πατέρα του που ήλθε ειδοποιημένος από τον ξενοδόχο. Μαζί τους παίρνουν και το κορίτσι. Ξέρει κομμωτική, πιστεύουν ότι θα της βρουν δουλειά. Και ο δάσκαλος στη διάθεσή της, αν κάτι χρειαστεί.
  Το τραγούδι που ηχογράφησε ο Λένον για το δάσκαλο είναι εκείνο που με συγκίνησε περισσότερο από όλα τα τραγούδια των Beatles. Μάλιστα στο φροντιστήριο αγγλικών που πήγαινα, επέλεξα σαν θέμα μιας έκθεσής μου τον σχολιασμό του τραγουδιού: Strawberry fields for ever. Το ακούσαμε σχεδόν ολόκληρο στο τέλος της ταινίας της οποίας ο τίτλος είναι ένας στίχος του.  
  Ο Χαβιέ Κάμαρα στο ρόλο του δασκάλου πήρε δυο βραβεία, Γκόγια και Premios Feroz, όπως και η Ναταλία ντε Μολίνα. Όσο για τoν Τρουέμπα, αυτός πήρε τέσσερα, σκηνοθεσίας και σεναρίου.
  Όσοι την είδαν θα επιβεβαιώσουν: ήταν μια πάρα πολύ καλή ταινία.   

No comments: