Book review, movie criticism

Sunday, March 12, 2017

Juho kuosmanen, Η πιο ευτυχισμένη μέρα στη ζωή του Όλλι Μάκι




   Η ταινία παίζεται στους κινηματογράφους.
  Έρως ανίκατε μάχαν, μας λέει ο Σοφοκλής στην «Αντιγόνη». Στη μάχη για το παγκόσμιο πρωτάθλημα πυγμαχίας ελαφρών βαρών θα νικήσει ο έρωτας, στην πιο ευτυχισμένη μέρα στη ζωή του Όλλι Μάκι.
  Είμαι ερωτευμένος, εξομολογείται στον προπονητή του.
  Τι έκανε λέει; Τώρα βρήκες να ερωτευθείς; Όλη σου η προσοχή πρέπει να είναι δοσμένη στο να κερδίσεις αυτό τον αγώνα, που έχει πολλά λεφτά, και όχι να περισπάται σε έρωτες.
  Μήπως έχει δίκιο;
  Μήπως η χειρότερη περίοδο να ερωτευθεί ένας μαθητής δεν είναι όταν πηγαίνει στην τρίτη Λυκείου και ετοιμάζεται για τις πανελλαδικές; Και καλά να μην υπάρχει πρόβλημα στη σχέση, αν όμως υπάρχει; Αν τον/την παρατήσει στις παραμονές των εξετάσεων; Την έχει βαμμένη.
  Ο Όλλι δεν μπορεί να συγκεντρωθεί. Παρατάει την προπόνηση και πηγαίνει και βρίσκει την Raija στην κωμόπολη που μένουν. Ο προπονητής του βάζει τις φωνές στο τηλέφωνο. Καλά, θα επιστρέψει την επομένη. Ενώ ετοιμάζεται να ανέβει στο τραίνο τη ρωτάει: Θα με παντρευτείς; Αυτή αντί για απάντηση τον ρωτάει: Εσύ θα κερδίσεις το παγκόσμιο πρωτάθλημα; Θα το κερδίσω, της απαντάει. Κι εγώ θα σε παντρευτώ, του απαντάει.
  Όρος για να τον παντρευτεί;
  Αγαπημένη φίλη μού είπε αυτή την ισπανική παροιμία. Vida, salud, amor, lo demas sobra. Ζωή, υγεία, έρωτας, τα υπόλοιπα έρχονται μετά. Ανάμεσα στα υπόλοιπα που έρχονται μετά είναι και η κατάκτηση του τίτλου του παγκόσμιου πρωταθλητή.
  Βλέπουμε τον αγώνα. Ποια είναι η αφηγηματική αναμονή; Θα τον κερδίσει;
  Δεν είναι τυχαίο που η ταινία κέρδισε το βραβείο του «Ενός κάποιου βλέμματος» στο φεστιβάλ Καννών.
  Δεν θα σας πω το τέλος, να πάτε να δείτε την ταινία, που παίζεται τώρα. Μπορείτε στο μεταξύ να κάνετε εικασίες. Εκτός κι αν διαθέτετε την απαραίτητη πονηριά.  

No comments: