Book review, movie criticism

Thursday, March 16, 2017

Jordan Peele, Get out



Jordan Peele, Get out (Τρέξε, 2017)
  

  Από σήμερα στους κινηματογράφους
  Όταν οι κριτικοί διαφωνούν ο καλλιτέχνης είναι σίγουρος για τον εαυτό του είχε γράψει ο Όσκαρ Ουάιλντ. Όταν το IMDb χαρακτηρίζει την ταινία horror, mystery, και η βικιπαίδεια comedy horror, εγώ θα τη χαρακτηρίσω σαν θρίλερ. Σε καμιά περίπτωση comedy, αλλά βέβαια με στοιχεία mystery και κάποια, λίγα θα έλεγα, horror.
  Η ταινία ξεκινάει σαν drama. Ο αφροαμερικάνος Κρις με τη φίλη του τη Ρόουζ θα επισκεφτούν τους γονείς της. Τους έχει πει ότι είναι μαύρος; Όχι. «Μάντεψε ποιος θα ’ρθει το βράδυ», για να θυμηθούμε την ταινία με τον Σίντνεϋ Πουατιέ.
  Καμία σχέση. Οι γονείς κάθε άλλο παρά ρατσιστές είναι. Αν μπορούσε να βάλει υποψηφιότητα για τρίτη θητεία ο Ομπάμα, πάλι αυτόν θα ψήφιζε, λέει ο πατέρας της. Τον δέχονται πολύ εγκάρδια. Και μάλιστα νοιώθουν άβολα που εμπίπτουν στο στερεότυπο, λευκά αφεντικά με μαύρους υπηρέτες. Έχουν έναν άνδρα και μια γυναίκα.
  Υπάρχουν οι ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά σ’ αυτή την ιστορία. Με το που φτάνουν στο σπίτι αρχίζει να οικοδομείται το σασπένς, που σταδιακά δυναμώνει. Και αρχίζουν σιγά σιγά οι αποκαλύψεις. Όταν ο Κρις θα κοιτάξει να το σκάσει-«Get out» του φωνάζει ένας άλλος μαύρος, που βρίσκεται ανάμεσα στους καλεσμένους-θα γίνει η πιο συγκλονιστική αποκάλυψη.
  Τι συμβαίνει;
  Αν πω παραπάνω θα κάνω spoiler. Όμως επειδή υπάρχουν θεατές που σαν εμένα δεν ανέχονται τα unhappy end, θα δηλώσω ότι η ταινία έχει happy end. Και στα θρίλερ είναι μια αρκετά συνηθισμένη περίπτωση το unhappy end, όπως π.χ. στο «The ruins» (2008). Όσο για το «No one lives» (2012), ο ίδιος ο τίτλος κάνει το spoiler δηλώνοντας το unhappy end.
  Συναρπαστική η ταινία και πολύ καλό το παίξιμο των ηθοποιών.
 

No comments: