Book review, movie criticism

Tuesday, January 24, 2017

Tom Ford, Nocturnal animals

Tom Ford, Nocturnal animals (2016)

  Δράμα, θρίλερ, χαρακτηρίζει την ταινία «Πλάσματα της νύχτας» το IMDB. Δεν μου αρέσουν τα θρίλερ, δεν μου αρέσει να ανεβαίνει η αδρεναλίνη μου, απεναντίας μου αρέσουν οι κωμωδίες που ανεβάζουν την ενδορφίνη. Και, ψάχνοντας για αυτή την ανάρτηση, βρήκα τα εξής ενδιαφέρονται για το χιούμορ: Το χιούμορ προκαλεί:
1. Πτώση κατά 39% των επιπέδων της κορτιζόνης στο αίμα, η οποία είναι ορμόνη που σχετίζεται με το στρες. (Δηλαδή, κάνει καλό και στο ζάχαρο. Η κορτιζόνη, το έμαθα πρόπερσι, ανεβάζει το ζάχαρο).
2. Πτώση κατά 70% της αδρεναλίνης, η οποία είναι η κατεξοχήν ορμόνη του στρες.
3. Αύξηση κατά 27% της ενδορφίνης, η οποία είναι ορμόνη που παράγεται από τον οργανισμό, ανάλογη της μορφίνης και που κάνει το άτομο να νιώθει καλά.
4. Αύξηση κατά 87% της αυξητικής ορμόνης. Η αυξητική ορμόνη έχει θετικές επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα που είναι το σύστημα άμυνας του οργανισμού.
  Όμως την ταινία μου τη συνέστησε με θέρμη η φίλη μου η Αιμιλία, και αποφάσισα να τη δω. Και σαν αφηγηματολόγος που είμαι τη βρήκα αφηγηματικά πολύ ενδιαφέρουσα.
  Υπάρχουν ταινίες που είναι ταυτόχρονα δράμα και θρίλερ, όμως η αφηγηματική πρωτοτυπία στην ταινία αυτή είναι ότι το θρίλερ είναι εγκιβωτισμένο στο δράμα.
  Το θρίλερ:
  Ένας άντρας με τη γυναίκα του και την κόρη του, οδηγώντας σε μια ερημιά, πέφτουν πάνω σε τρεις κακοποιούς. Θα βιάσουν την κόρη του και τη γυναίκα του και θα τις σκοτώσουν, αλλά αυτός θα γλιτώσει. Δεν θα τιμωρηθούν από το νόμο, η τιμωρία θα έχει τη μορφή της εκδίκησης, και θα είναι ο θάνατος.
  Και το δράμα.
  Η γυναίκα διαβάζει το μυθιστόρημα-θρίλερ που της έστειλε ο πρώην άντρας της, και το οποίο εκδραματίζεται στην οθόνη. Ο νυν, κούκλος, την απατάει και το ξέρει. Ο πρώην θα της ζητήσει να συναντηθούν. Αυτή έχει κάθε λόγο να θέλει αυτή τη συνάντηση, ίσως ονειρεύεται την επανασύνδεση. Ναι, ο πρώην της φαίνεται να είναι ικανός συγγραφέας, τελικά έχει φιλοδοξίες που μπορεί να πραγματοποιήσει.  Όμως αυτός θα την εκδικηθεί, αν και με τρόπο εντελώς ασήμαντο: διαψεύδοντας την προσδοκία της.
  Ο εγκιβωτισμός είναι η μεγάλη πρωτοτυπία, όμως υπάρχει και η αφηγηματική τεχνική της αφήγησης δυο ιστοριών σε εναλλασσόμενα επεισόδια, που συνήθως συμβαίνουν σε διαφορετικούς χρόνους και επίσης συνήθως η μια σχετίζεται ή είναι συνέχεια της άλλης. Σήμερα μόλις ανάρτησα για ένα μυθιστόρημα του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη που έχει τίτλο «Λιτανεία» και που χρησιμοποιεί αυτή την τεχνική.
  Πολύ καλή ταινία, όμως πρέπει να ρίξω την αδρεναλίνη μου. Έτσι λέω να δω μια κωμωδία που μου συνέστησε ο γιος μου σαν πάρα πολύ καλή, την «PK».  

   

No comments: