Book review, movie criticism

Sunday, November 13, 2016

Håkon Liu, Miss Kicki



Håkon Liu, Miss Kicki (2009)

  Η «Δεσποινίς Κίκι» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Ταϊβανέζου Χόκον Λιου. Κρίνοντας από το κουλουράκι πάνω στο a του ονόματός του, πρέπει η μητέρα του να είναι σουηδέζα. Αλλά και οι κεντρικοί ήρωες της ταινίας, η μητέρα και ο γιος, είναι σουηδοί.
  Η μητέρα επιστρέφει ανύπαντρη από τις ΗΠΑ, όπου πιθανόν είχε πάει με κάποιο φίλο. Είχε αφήσει το γιο της στη μητέρα της όταν ήταν τεσσάρων χρόνων. Τώρα είναι δεκαεπτά.
  Ζει σε ένα φτωχικό σπίτι. Ένας ταϊβανέζος παλιός «φίλος» της, ο κος Τσανγκ, την καλεί στο skype και της εύχεται χρόνια πολλά. Μετά καταφθάνει η μητέρα της, και σε λίγο έρχεται και ο γιος. Η μητέρα της της λέει κρυφά να της πληρώσει τα έξοδα για ένα ταξίδι με το γιο της. Θέλει να έλθουν πιο κοντά μάνα και γιος.
  Δέχεται. Θα πάνε στην Ταϊβάν. Εκεί ο γιος θα συναντήσει έναν ταλαιπωρημένο νεαρό κινέζο. Αυτός τον ρωτάει για τον πατέρα του. Δεν γνώρισε πατέρα, λέει, η μητέρα του είχε πολλούς φίλους. Όσο για τον κινέζο, ο πατέρας του είναι αδιόρθωτος χαρτοπαίχτης, χρωστάει, και η μητέρα του είναι νεκρή. Μένει σε ένα εγκαταλειμμένο κτίριο.
  Η μητέρα δεν θα τολμήσει την πρώτη φορά να δει το φίλο της, στα υπερπολυτελή γραφεία του. Όμως τη δεύτερη φορά θα καταφέρει να κτυπήσει το κουδούνι του σπιτιού του. Θα της ανοίξει η υπηρέτρια Μετά θα έλθει η γυναίκα του. Τέλος θα εμφανιστεί και ο κος Τσανγκ.  Κάποια αμηχανία διαλύεται γρήγορα. Η γυναίκα την καλεί να μείνει να φάνε. Αρνείται, την περιμένουν έξω τα παιδιά. Όμως τότε εμφανίζονται και τα παιδιά. Συστήνονται. Ο κος Τσανγκ έχει ένα γιο και μια κόρη. Της ζητάει να παίξει πιάνο για τους επισκέπτες. Η γυναίκα του συνιστά στην Κίκι να πάνε οπωσδήποτε να δουν την λίμνη Sun moon. Ο άντρας συμφωνεί.
  Κρυφά, πριν φύγουν, της δίνει ένα φάκελο. Τον ανοίγει στο ταξί. Έχει χρήματα και ένα σημείωμα, με την παράκληση να μην τον ξανασυναντήσει.
  Όμως θα τον ξανασυναντήσει.
  Πηγαίνουν στη λίμνη, σε ένα ωραίο ξενοδοχείο. Η σχέση της με τον γιο της γίνεται τεταμένη. Αυτός φεύγει από το ξενοδοχείο χωρίς να δώσει σημεία ζωής. Τον ψάχνει με την αστυνομία. Ρωτάει για το σπίτι του φίλου του, το πατρικό του.
  Τους έχουν απαγάγει δανειστές και τους κρατάνε εκεί. Αν ο πατέρας δεν πληρώσει, θα τους σκοτώσουν. Αυτός φεύγει για να βρει δήθεν χρήματα, όμως ο γιος δεν πιστεύει ότι θα ξαναγυρίσει. Ευτυχώς έρχεται η μητέρα. Ζητάνε από αυτήν χρήματα, για να μην σκοτώσουν το γιο της.
  Έτσι είναι που θα ξανασυναντήσει τον κο Τσανγκ.
  Επιστρέφει, τους δίνει δυο μεγάλες δεσμίδες. Αυτοί τα αρπάζουν και ορμούν στις σκάλες να φύγουν. Όμως οι αστυνομικοί την είχαν παρακολουθήσει, γιατί ο αστυνομικός που την μετέφερε την πρώτη φορά είχε υποπτευθεί ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει.
  Η μητέρα έχει σώσει τη ζωή του γιου της. Οι αντιστάσεις σπάζουν. Στην τελευταία σκηνή τους βλέπουμε αγκαλιασμένους.
  Πολύ συγκινητική ταινία.  

No comments: