Book review, movie criticism

Friday, July 8, 2016

Ebrahim Hatamikia, Booy-e Pirahan-e Yusef (The Scent of Joseph's Coat)



Ebrahim Hatamikia, Booy-e Pirahan-e Yusef (The Scent of Joseph's Coat) 1995

Έχουμε δει μια ακόμη εξαιρετική ταινία του Ebrahim Hatamikia, το «Low hights». Η ταινία εκείνη ήταν κωμωδία, αυτή όμως όχι.
Θα μπορούσε να ονομάζεται «Ταξιτζής», μια και ο κεντρικός ήρωας είναι ταξιτζής. Και πραγματικά τον βλέπουμε σε ένα επεισόδιο όπου μια γυναίκα του αφήνει το παιδί της στο ταξί για να το πάρει δήθεν μετά από δυο ώρες. Αυτή όμως παίρνει το αεροπλάνο. Είχε χωρίσει με τον άντρα της. Το παιδί θα το αναλάβουν ευτυχώς οι παππούδες, οι γονείς του.
Στη βικιπαίδεια διαβάζουμε ότι ο Hatamikia ξεκίνησε την καριέρα του γυρίζοντας ντοκιμαντέρ για τον ιρανοϊρακινό πόλεμο. Ο πόλεμος αυτός φαίνεται εξακολουθεί να τον στοιχειώνει. Στην ταινία αυτή μας δείχνει την αγωνία αυτών που περιμένουν τους δικούς τους που έχουν πιαστεί αιχμάλωτοι και πρόκειται να απελευθερωθούν, αλλά και τη θλίψη εκείνων που οι δικοί τους έχουν χαθεί στον πόλεμο.
Η αδελφή (εξαιρετική στο ρόλο της η Niki Karimi) επιστρέφει από το εξωτερικό για να υποδεχθεί τον αδελφό της, αιχμάλωτο πολέμου που πρόκειται να απελευθερωθεί. Αργότερα θα μάθει ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει, έχει εκτελεσθεί. Ο ταξιτζής οδύρεται μπροστά στο κενοτάφιο του γιου του, σε μια πραγματικά συγκλονιστική σκηνή. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι είναι νεκρός, η στρατιωτική μεταλλική ταυτότητά του βρέθηκε στην κοιλιά ενός καρχαρία.
Όμως και εδώ υπάρχει ανατροπή. Ο γιος του έχει σωθεί, όμως έχει χάσει το ένα του χέρι.
Την ταινία την είδα αναρτημένη στον τοίχο του φίλου μου του Χρήστου, share από το youtube. Με αγγλικούς υπότιτλους έλεγε. Την κατέβασα με τον youtube downloader. Πάω να τη δω, πουθενά υπότιτλοι. Φαίνεται ότι οι υπότιτλοι που μπαίνουν εκ των υστέρων στο youtube δεν κατεβαίνουν. Την είδα λοιπόν κατευθείαν από το youtube. Εδώ είναι ο σύνδεσμος αν επιθυμήσετε να τη δείτε. Τη συνιστώ. Α, και το «Low hights» υπάρχει στο youtube, μπορείτε να τη δείτε κι αυτή.

No comments: