Book review, movie criticism

Sunday, May 24, 2015

Kornél Mundruczó, White God




  Ξεκινώντας να βλέπω την ταινία νόμισα ότι ήταν παιδική, στυλ Λάση. Μετά εξελίσσεται σε κανονικό θρίλερ.
Η μητέρα της δεκατριάχρονης Λίλη την αφήνει για ένα τριήμερο στον πατέρα της μαζί με τον Χάγκεν, το σκύλο τους. Ο πατέρας της δεν χωνεύει τα σκυλιά, και εξάλλου δεν είναι καθαρόαιμο. Έχει και προβλήματα με την πολυκατοικία. Επί πλέον έχει δημιουργήσει ένα σοβαρό πρόβλημα στη μικρή. Έτσι κάποια στιγμή, καυγαδίζοντας με την κόρη του, τον βγάζει έξω από το αυτοκίνητο και τον παρατάει στη μέση του δρόμου. Την κόρη του την ξαναχώνει βίαια στο αμάξι και φεύγει.
Από τότε βλέπουμε δυο ιστορίες: τις περιπέτειες του σκύλου, που αφού περάσει και από τα χέρια ενός εκπαιδευτή σκύλων για κυνομαχίες καταλήγει στους χώρους φύλαξης των αδέσποτων, και στην αναζήτησή του από τη μικρή.
Ο σκύλος κάποια στιγμή δραπετεύει. Μαζί του δραπετεύουν και όλα τα σκυλιά. Ένα τεράστιο κοπάδι ξεχύνεται στους δρόμους της Βουδαπέστης. Έχει κινητοποιηθεί η αστυνομία που τα πυροβολεί αλύπητα, ενώ ο κόσμος κρύβεται τρομοκρατημένος.
Υπάρχει και η θεία δίκη, τα σκυλιά ξεσκίζουν τον εκπαιδευτή και εκείνον που του προμηθεύει σκυλιά.
Το σκυλί έχει αγριέψει. Γρυλίζει άγρια στη μικρή που τελικά καταφέρνει να τον βρει. Πίσω του βρίσκονται ένα σωρό άλλα σκυλιά, όλα με άγριες διαθέσεις. Η μικρή που κουβαλάει πάντα  μαζί της την τρομπέτα της αρχίζει να παίζει το μέρος της από την δεύτερη ουγγρική ραψωδία του Λιστ, αυτήν που έπαιξαν στη συναυλία. Το σκυλί ηρεμεί, το ίδιο και τα άλλα.
Μου θύμισε τον Παπαγκένο από τον «Μαγικό αυλό» του Μότσαρτ, που κι αυτός με τη φλογέρα του μάγευε τα ζώα. Εν τάξει, και τον Ορφέα.
Εξαιρετική στο ρόλο της η μικρή Zsófia Psotta. Μου θύμισε ένα άλλο κοριτσάκι, τη μικρή που συνοδεύει τον BabAziz στην ταινία του Nacer Khemir, BabAziz, the prince that contemplated his soul, επίσης μια ταινία αναζήτησης.
Το επώνυμο είναι ελληνικό. Θυμήθηκα τη συμμαθήτριά μου στα γερμανικά, στο Ινστιτούτο Γκαίτε, πριν από 22 χρόνια, καλή της ώρα όπου κι αν βρίσκεται, Ελευθερία Ψώτα.
Μάλλον η Σοφία είναι εγγονάκι του εμφύλιου.   

No comments: