Book review, movie criticism

Tuesday, April 21, 2015

Mehdi Sabbaghzadeh, The senator



Mehdi Sabbaghzadeh, The senator (1983)

  Το μοτίβο του διεφθαρμένου αξιωματούχου μας είναι γνωστό από τα χολιγουντιανά έργα. Εδώ το μοτίβο αυτό το βλέπουμε σε ιρανική ταινία.
  Η ταινία γυρίστηκε το 1983, όμως ο Mehdi Sabbaghzadeh πολύ έξυπνα τοποθετεί τη δράση την εποχή του Σάχη. Σε κάθε καθεστώς υπάρχουν διεφθαρμένοι αξιωματούχοι, όμως άντε να το πεις στο Χομεϊνί.
  Ένας αγνός νεαρός και ένας αδιάφθορος αστυνομικός είναι οι κύριοι ήρωες της ταινίας. Τον νεαρό τον προσλαμβάνει ένας έμπορος ναρκωτικών. Οδηγώντας τρελά το ταξί του τον γλίτωσε από την καταδίωξη των αντιπάλων του, και σκέφτηκε ότι ήταν κατάλληλος για τη δουλειά του. Δεν του είπε ότι μέσα στα σακιά το σιτάρι που μετέφερε στο φορτηγό ήταν κρυμμένη ηρωίνη, και όταν συλλαμβάνεται από τον αδιάφθορο ορκίζεται  στην αθωότητά του. Ο αστυνομικός τον πιστεύει. Έχει εξάλλου την ηλικία που θα είχε ο γιος του αν δεν είχε πεθάνει από τύφο, και σε δυο φωτογραφίες, στην ηλικία των έξι, μοιάζουν πολύ. Από εκεί και έπειτα αρχίζει μια τρελή περιπέτεια, προσπαθώντας να συλλάβουν τους ενόχους.
  Αμ δε! Η κεφαλή της σπείρας είναι ένας γερουσιαστής, από τους πιο στενούς συνεργάτες του Σάχη. Η καταγγελία του αδιάφθορου αστυνομικού πέφτει στο κενό. Ένας κατώτερος συνεργάτης του γερουσιαστή, αστυνόμος, σκοτώνεται από τον αρχηγό μιας άλλης συμμορίας. Πέφτει πάνω με το αμάξι του. Προλαβαίνει όμως, ενώ είναι πεσμένος στο έδαφος, να τον πυροβολήσει και να τον σκοτώσει.
  Τι γίνεται όμως με τον γερουσιαστή; Όταν η κορυφή της εξουσίας είναι διεφθαρμένη, ένας αδιάφθορος δεν έχει άλλη επιλογή παρά να πάρει το νόμο στα χέρια του. Σε μια συγκέντρωση αξιωματούχων με θέμα την πάταξη των ναρκωτικών στην οποία ο γερουσιαστής είναι ο κεντρικός ομιλητής, ενώ εκφωνεί την ομιλία του ο αδιάφθορος πετάγεται μέσα από το ακροατήριο και τον πυροβολεί. Σε μια αρχική σκηνή της ταινίας έναν ανάλογο λόγο εκφωνούσε ο αστυνόμος που κτυπήθηκε με το αμάξι από τον αρχηγό της αντίπαλης συμμορίας.   
  Πολύ καλή ταινία.

No comments: