Book review, movie criticism

Tuesday, January 6, 2015

Parviz Kimiavi, O.K Mister




 Έχουμε ήδη γράψει για τον Parviz Kimiavi. Σειρά έχει σήμερα η ταινία του Ο.Κ. Mister.
 Η ταινία αυτή διαφέρει αρκετά από αυτές που είδαμε. Πρόκειται για μια σουρεαλιστική σάτιρα a la Monty Pythons της νεοαποικιοκρατίας. Ο DArcy είναι ο επενδυτής νεοαποικιοκράτης (σε εξορύξεις, και μου θύμισε τη δική μας ιστορία με την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές) που επιστρατεύει την Σταχτοπούτα να μαγέψει τους ντόπιους ώστε να τεθούν στην υπηρεσία του. Πριν έλθει η Σταχτοπούτα ήταν ο κακός δαίμονας που ξεπετιόταν από λάκκους, από πηγάδια, από πλυσταριά και νεροχύτες και τρόμαζε τους κατοίκους. Μετά ήλθε η Σταχτοπούτα και η κόκα κόλα και άλλαξαν όλα.
Από τα πιο κωμικά επεισόδια, που αποτελεί και παρωδία του γνωστού παραμυθιού, είναι εκείνο όπου η Σταχτοπούτα μαγεύεται με τον ντόπιο τραγουδιστή και πηδιέται μαζί του. Καθώς αυτός απομακρύνεται βιαστικά του φεύγει το ένα παπούτσι.
Αυτό που έγινε είναι απαράδεκτο. Πρέπει να βρουν ποιος είναι εκείνος που τόλμησε να αποπλανήσει την Σταχτοπούτα. Με ποιον τρόπο; Να δοκιμάσουν όλοι οι άντρες της περιοχής το παπούτσι. Όμως σε κανένα δεν ταιριάζει. Έτσι ο μόνος τρόπος που μένει είναι να «δοκιμάσει» η Σταχτοπούτα όλους εκείνους, ένας από τους οποίους θα μπορούσε να είναι ο τραγουδιστής αυτός.
Το τέλος είναι χάπι. Η Σταχτοπούτα βρίσκει τον τραγουδιστή και το σκάει μαζί του με το αερόστατο με το οποίο είχε έλθει. Μαζί τους το σκάει και ο αρχαιοκάπηλος αρχαιολόγος και ο δημοσιογράφος, τη στιγμή ακριβώς που ξεσπάει η επανάσταση. Ο DArcy όμως παγιδεύεται.  

No comments: