Book review, movie criticism

Thursday, January 15, 2015

11. Ακαδημία των σκιών

11. Ακαδημία των σκιών

  Τον Σταντάλ δεν τον έκαναν ακαδημαϊκό. Ειρωνικά σχολίασε κάποιος, ότι είναι πολύ χοντρός για να χωρέσει στα καθίσματα της Ακαδημίας (ή κάτι τέτοιο).
  Ποιος τον θυμάται σήμερα αυτόν; Στην ιστορία θα μείνει το ευφυολόγημά του, όχι το όνομά του. Όσο για την Ακαδημία των σκιών του κάτω κόσμου, ο Σταντάλ σίγουρα κατέχει εκεί μια ξεχωριστή θέση.
  Ο Σταντάλ έλεγε ότι γράφει για τους μεταγενέστερους. Αυτό είναι μια παρηγοριά, όταν πιστεύεις ότι η αναγνώριση θα έλθει, έστω και μετά θάνατο. Όμως τι παρηγοριά να νιώθει ο Κάλβος, που με στερεμένη την έμπνευση, δεν θα μαντέψει ποτέ την δικιά του θέση στην Ακαδημία των σκιών που του εξασφάλισαν οι ωδές του;
  Ακόμη: πόσοι δεν είναι εκείνοι που γράφουν για τους μεταγενέστερους; Μήπως κι εγώ με το rien μου δεν έχω αυτή την έπαρση; Η ιστορία δεν θα τους χλευάσει, γιατί θα τους έχει αγνοήσει. Βάζω τους, και όχι μας, επιμένοντας στην έπαρσή μου. Μάλιστα σκέφτομαι τώρα, ότι μάλλον θα πρέπει να άρω την πρόθεσή μου, τα κείμενα αυτά να δημοσιευτούν μετά το θάνατό μου. Δηλαδή, αν τα δώσω σε κάποιο και τα διαβάσει, και τα βρει ενδιαφέροντα για δημοσίευση, θα πρέπει να μη ψάξω για εκδότη; Κούντερα Κούντερα, καλή η αθανασία, αλλά πιο καλή η επιβεβαίωση σ’ αυτήν εδώ τη ζωή. Après moi le deluge.
  Πλάκα κάνω, δεν το εννοώ.
  Μάλιστα λοιπόν, αίρω την πρόθεσή μου, για να μην αναγκαστώ να την πάθω σαν την κοντέσα Βαλέραινα, να αυτοκτονήσω δηλαδή για να δημοσιευτούν σύντομα.
  Αν και μεταξύ μας, καθώς βαριέμαι το ψάξιμο για εκδότη, μάλλον μεταθανατίως θα πάει. Αυτή ήταν η πρόθεσή μου και για το μυθιστόρημά μου. Να το εκδώσω με δικά μου έξοδα και να το μοιράσει η γυναίκα μου στην κηδεία μου. «Αν είσαι εσύ τρελός εγώ δεν είμαι», κάτι τέτοιο μου δήλωσε. Έτσι πρέπει πάση θυσία να βρω εκδότη για αυτό πριν το θάνατό μου. [Τελικά το μυθιστόρημα – Το μυστικό των εξωγήινων - εκδόθηκε πριν 20 μέρες. Και πριν 13 χρόνια που έγραφα τις παραπάνω γραμμές δεν φανταζόμουν την εξέλιξη στο διαδίκτυο, blog, facebook, κ.λπ.].
Πω, πω!!! μια ακόμη σύμπτωση, κοιτάζω την ημερομηνία, ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα ήταν 13 χρόνια ΑΚΡΙΒΩΣ.

15-1-02

No comments: