Book review, movie criticism

Sunday, January 15, 2012

Jafar Panahi, Most of his movies

Jafar Panahi, Most of his movies

Βιογραφία και φιλμογραφία, στη Βικιπαίδεια
http://en.wikipedia.org/wiki/Jafar_Panahi#Filmography

Το άσπρο μπαλόνι, 1995
Το έργο βραβεύτηκε με το χρυσό φοίνικα στις Κάννες. Το έργο το είδαμε και το ξαναείδαμε, πριν χρόνια. Ένα κοριτσάκι παίρνει χρήματα από τη μητέρα του για να αγοράσει χρυσόψαρα. Κουβαλώντας το χαρτονόμισμα όμως αντιμετωπίζει ένα σωρό περιπέτειες. Στο τέλος το χαρτονόμισμα του πέφτει μέσα στη σχάρα ενός οχετού. Ένα μεγάλο μέρος της ταινίας αναφέρεται στις προσπάθειες να βγάλουν αυτό το χαρτονόμισμα. Θα το καταφέρουν στο τέλος με τη βοήθεια ενός νεαρού Αφγανού που πουλάει μπαλόνια. Συγκινητική ταινία, που αναδεικνύει το γεγονός ότι και τα μικρά παιδιά μπορούν να περνάνε μεγάλες αγωνίες στη ζωή τους.
Ο Καθρέπτης, 1997
Έχουμε γράψει εδώ:
http://hdermi.blogspot.com/2010/03/blog-post_15.html
Ο κύκλος, 2000
Και αυτή την ταινία την είδαμε, σίγουρα δυο φορές. Αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάποιες γυναίκες στο Ιράν. Μια ετοιμόγεννη, τρεις άρτι αποφυλακισμένες, μια έγκυος που θέλει να κάνει έκτρωση, μια που παρατάει με σπαραγμό ψυχής το μικρό κοριτσάκι της για να βρει μια καλύτερη τύχη, μια πόρνη… Μεγάλο θέμα η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία, και ιδιαίτερα στις ισλαμικές χώρες.
Crimson gold, 2003
Και αυτή την ταινία την είδαμε δυο φορές. Ο Παναχί την εμπνεύστηκε από πραγματικό γεγονός. Ο ήρωας της ταινίας, ντελιβεράς πίτσας, συνειδητοποιεί σε διάφορες καταστάσεις την ταπεινή κοινωνική του θέση σε σχέση με πολλούς από τους πελάτες που εξυπηρετεί. Ένα πρωί πηγαίνει στον κοσμηματοπώλη που λίγες μέρες πριν, όταν είχε πάει να αγοράσει ένα δαχτυλίδι για την αρραβωνιαστικιά του, τον είχε διώξει περιφρονητικά αφού κατάλαβε πόσο φτωχός ήταν και δεν μπορούσε να αγοράσει κανένα από τα δαχτυλίδια του. Τον απειλεί με το πιστόλι του. Ο κοσμηματοπώλης όμως προλαβαίνει να πατήσει τον συναγερμό. Αυτό του στοιχίζει τη ζωή. Το κοσμηματοπωλείο περικυκλώνεται από αστυνομικούς. Ο ήρωάς μας στο τέλος θα αυτοκτονήσει. Η ταινία ξεκινάει από το τέλος, δείχνοντας στη συνέχεια τα επεισόδια που τον έσπρωξαν σ’ αυτή την πράξη.
Off-side, 2006
Έχουμε γράψει εδώ:
http://hdermi.blogspot.com/2008/06/murder-by-numbers-off-side.html

This is not a film, 2006.

Closed curtain, 2013

Taxi, 2015









No comments: